tisdag 12 augusti 2014

Allt och lite till

Författare: Sarah Dessen.
2014, Kärlek, Vänskap.

Ännu en Dessen, som litegrann, tyvärr, börjar hemfalla åt chiclithållet, mer än tidigare. Hon har, trots feelgoodvarning, kunnat erbjuda både djup och eftertanke, men sedan hennes förra bok har hon börjat tappa en del av det som gjorde hennes böcker så bra. Det är fortfarande extremt somriga böcker, alltid vid havet, alltid en duktig, präktig tjej, och komplicerade omständigheter i livet. Så även denna gång...

Emaline (!) jobbar extra under sommaren på familjens semesteranläggning. Hon lever med sin mamma, som fick henne som väldigt ung utan en närvarande far, och hennes styvpappa och hans två döttrar. Hon har just gått ut high school och efter sommaren väntar college. Som blivit ett kapitel för sig. För hennes biologiska far har sedan några år tagit upp kontakten med henne - eller hon med honom - och hans projekt, lite väl sent kanske, har blivit att till varje pris få in henne på hans drömcollege, och även betala för hennes utbildning där. Och kommer in gör hon - men då backar han oförklarligt, vad gäller det ekonomiska löftet, och hör inte ens av sig till hennes examen. Ledsen och besviken ställer hon in sig på ett annat framtidsscenario, och känner sig trots allt ganska okej med livet - hon har ju världens bästa pojkvän sedan flera år tillbaka. Trodde hon. Tills han var otrogen. Och hon hinner inte mer än göra slut förrän hon kysser en vilt främmande kille som just installerat sig i ett av anläggningens lyxhus. Tillsammans med en berömd dokumentärfilmare. Och där börjar sommarens resa mot alla nya livslärdomar hon kommer att göra.

Och det är lite där det blir lite för bra. Dessen blir övertydlig och nästan överpedagogisk, när hon mer eller mindre skriver läsaren på näsan vilka klokheter man kan dra lärdom av, genom Emalines misstag och erfarenheter. Visst finns där en tokrolig ton, en småputtrig humor, men det räcker inte riktigt, när man vet att hon kan bättre. Och visst finns där ett visst läsvärde, det är verkligen snabbläst sommarunderhållning. Men inte så himla mycket mer. Lite synd, faktiskt, för hon är ju dessvärre inte den första författaren som tappar i kvalitet. Men - gillar man Dessen så vill man nog läsa denna också.

/Tuija

Inga kommentarer: