måndag 27 oktober 2014

Världens viktigaste kyss

Författare: David Levithan.
2014, Homo, Kärlek, Övrigt.

Skriven av en av världens bästa tonårsförfattare! Det är en sån fröjd att läsa hans egna alster (utan andra medförfattare), alldeles särskilt hans förra; Jag, En – något av det absolut bästa som skrivits. Så även detta, men av andra skäl… här är det mer språket, stilen, hans vackert formulerade klokheter, som gör den så fantastiskt bra. Och angreppssättet; berättaren/-na är männen, eller snarare deras själar, som fick sina liv avkortade pga aids några årtionden tidigare. Berättartekniskt är det genialt – dels kan de välja att dimpa ned i vilka skeenden de vill, uppifrån himlen, och dels kan de tillföra sina egna erfarenheter och klokheter till de skeenden de observerar. Det är verkligen bara så snyggt!
Och dem som vi får följa ur deras örnperspektiv är i första hand Harry och Craig, ett före detta par som fortfarande hyser oerhört starka känslor för varandra. De har bestämt sig för att genomföra det kanske omöjliga – ett nytt kyssrekord till Guiness Rekordbok på drygt 32 timmar. Och medan detta pågår, denna riktigt, riktigt fysiskt jobbiga utmaning, så får vi alltså via berättarna också följa några andra; Neil och Peter, ett ungt par vars familjer tar det här med deras homosexualitet på helt olika sätt, Ryan och Avery som precis har träffats och som tar de första stapplande stegen på sin framtida relation, men också Cooper, vars föräldrar våldsamt tar avstånd från sin son när de kommer på honom med att vara homosexuell. Under de två dygnen vi får följa honom driver han bara runt i sin bil och på homosajter, och tomheten blir bara större och större. Alla slåss de på olika sätt för sin rätt att få vara den de är, tvingas stå emot alla sorters trakasserier och hot, men vill bara få älska och bli älskade precis som  de är, som vem som helst. Ett privilegium som årtionden efter den värsta aidsboomen fortfarande är så få förunnat. Hur är detta möjligt? Och hur orkar de fortsätta kämpa? Men de har i alla fall en framtid, vilket berättarrösten/-erna aldrig fick.
Så starkt, så vackert, så viktigt. En riktigt, riktigt bra klokbok dessutom. Avnjutes långsamt för största möjliga behållning enligt min mening!
/Tuija

Inga kommentarer: