måndag 13 juli 2015

Du är aldrig ensam

Omslagsbild
Författare: Sarah Dessen.
2015, Kärlek, Vänskap, Övrigt.

Hon har faktiskt lyckats göra det igen - kombinerat en feelgood med ett djupare innehåll, som dröjer sig kvar hos läsaren. Det är svårt att sätta fingret på vad det är hon gör, eller snarare hur, men hon fångar sin läsare direkt. Visst blir det lite askungesaga över det, inte att förneka, men det blir också en bladvändare och många mörka stråk över allt det amerikanska, klichéartade...

Den här gången handlar det om Ruby, som lever ensam med sin mamma, under ganska undermåliga förhållanden. Hon är van att klara sig på egen hand, lösa de problem som uppstår, men när mamman en dag försvinner, och faktiskt inte dyker upp igen på flera veckor, då inser Ruby att hon övergivits. Ännu en gång. Första gången av pappan (de skildes när hon var fem), sen av sin tio år äldre storasyster Cora, som drog så fort hon kunde för att plugga vidare. Och så nu igen - men den här gången blir socialen inkopplad, och de hittar hennes storasyster åt henne; där ska hon få bo tills vidare... men hon fyller ju arton inom ett halvår, och då blir hon helt fri från allt och alla och kan leva sitt liv själv. Tror hon.

Istället hamnar hon på ett av de sista platser på jorden hon kunnat tänka sig - hennes syster har både gift sig (dessutom rikt), utbildat sig, och lever ett gott och lyckligt liv i ett synnerligen välbärgat område. Och där ska Ruby gå i den exklusiva privatskolan, sitt allra sista halvår...

Mycket blir förstås som man tror, men mycket blir det inte heller. Hennes närmsta granne Nate t ex, lever inte det utåt sett lyckosamma liv man hade kunnat tro - det finns väldigt mycket tragik i både Nates barndom, liksom i Rubys och Coras. Och det är här romanen har sin styrka; att krypa in under huden på väldigt utsatta, ensamma barn, som inte har något vuxenstöd någonstans.

Riktigt roligt att hon lyckats skriva ännu en bladvändare (hennes enda intetsägande flopp var nog "Blunda och hoppa") och fortsätter att skriva intressanta, spännande böcker om starka och kloka tjejer.

/Tuija

Inga kommentarer: