måndag 5 oktober 2015

Släppa taget

Omslagsbild
Författare: Katarina von Bredow.
2015, Kärlek, Vänskap, Övrigt.


Bredows nya handlar om systerskap, t o m tvillingskap. Men oavsett hur lika de är utseendemässigt, Elsa och Stella, så kunde de inte vara mer olika i sin framtoning och självkänsla. Och omslaget - ja, jag skulle nog gissa att det är Elsas två sidor vi ser (den hon ser sig som, kontra den hon skulle vilja vara), även om det lika gärna kunde spegla den färgstarka och självklara Stella, mot hur Elsa ser sig själv som en grå liten mus... i mångt och mycket. Men hon har färgstarka sidor också - i sitt måleri åtminstone. Där kan hon ge sig hän, och bli uppslukad. Men när det gäller allt annat - med kompisar, med killar osv - så är hon den som är, om inte räddhågsen, så åtminstone oerhört försiktig, tillbakadragen, blek... Men hon måste våga släppa taget! Vad är liksom det värsta som kan hända?!

Och alltmedan hennes känslor för Elliot växer, utan att hon vågar knysta om detta ens för sin allranärmaste syster, så inser hon att ingenting kommer någonsin att hända på den fronten, om hon inte vågar släppa taget om sin comfortzone. Men tänk om någon annan hinner före?...


Bredow är som vanligt mästerlig på att klä alla de där jojopendlande tonårskänslorna i ord, så man känner precis - inte bara nästan - hur det faktiskt var, är, kan vara... när det är som bäst, sämst, och allt däremellan. Himmel, vilken känslomässigt jobbig tid femton-sextonårsåldern kan vara! För många i alla fall - jag tror igenkänningsfaktorn är hög!

/Tuija

Inga kommentarer: