fredag 20 november 2015

Anna-Lisas antik

Omslagsbild
Författare: Eli Åhman Owetz.
2013, Kärlek, Övrigt.


Sedan något årtionde tillbaka är det här med loppmarknadsfynd, antikviteter, vintage och återbruk högsta mode. En ganska förnuftig trend får man väl säga. Men det måste såklart också produceras nya ting, annars stannar samhället. Nåväl, huvudpersonen i Anna-Lisas antik föredrar det som är gammalt. Kanske är det 1950-talet som är det mest gyllene årtiondet av alla, plus minus femton år. Gamla prylar har Anna-Lisa nästan i överflöd, drömmen är att få sälja dem vidare. Så en dag gör hon slag i saken och köper en före detta lanthandel i en by i Roslagen, norr om Uppsala. Den har butikslokal i bottenplan och en lägenhet ovanpå det. Huset har, till Anna-Lisas stora lycka, inte renoverats på många årtionden och inredningen är helt i hennes smak. Hon säger upp sig från kontorsarbetet i Stockholm och flyttar dit, med lite sparkapital och mängder av porslin, möbler och kläder, för att på vinst och förlust öppna antikhandel. En ren utmaning, på många plan.


Bästa väninnan finns i närheten och tur är väl det för annars skulle Anna-Lisa känna sig lite ensam och hjälplös, till en början i alla fall. Det visar sig rätt snart att det i byn bor många intressanta människor, som tycker det är bra att Anna-Lisa flyttat dit, med sina planer och idéer. En och annan tjusig man finns det också, till exempel Johnny, bilmekanikern som liknar Jake Gyllenhaal. Men, livet på landet är inte alltid en dans på rosor, antiktjuvar smyger omkring och på Solstaholms slott finns konkurrenter som inte är att leka med.


En bok för dig som är intresserad av 1950-talets estetik och vill ha något riktigt hemtrevligt men också lite spännande att läsa. En härlig historia om att man faktiskt inte får det roligare än man gör sig, om att med tillfredsställelse välja landsbygden framför staden och så det där kluriga med att träffa den rätte.

/Carolina


Detta är den första fristående delen i böckerna om Anna-Lisa.
Författarens blogg: http://femtiotalsjakten.se/
Andra bloggar som går i bokens tecken:
http://blogg.amelia.se/underbaraclara/
http://miriamskafferep.com/
http://www.emmasvintage.se/

Inga kommentarer: