måndag 6 september 2010

Mer än ögat ser

Författare: Melissa Marr.
uHce, 2008, Fantasy, Kärlek, Mystik.

En bok som innehåller lite av varje - visserligen inte i en Fantasyvärld, dock väl i en magisk parallellvärld till vår... Lite häftigt är det allt!

Aislinn, eller Ash som hon också kallas, har i hela sitt liv kunnat se sådant som andra inte kan. Lite synsk, skulle man kanske kunna kalla henne, och hennes mormor, som hon lever med, har också den här förmågan. Och det de ser är alla oknytt och alver som rör sig runt omkring oss hela tiden, som nyps och lägger fällben, etc etc, och kan se både hotfulla och skräckinjagande ut. Hennes mormor har lärt henne vikten av att aldrig låta det synas på henne att hon kan se dem, för detta vore livsfarligt för henne. Men hon börjar bli oerhört trött på att alltid känna sig rädd och se sig omgiven av dem, och hon gör allt hon kan för att komma ifrån dem. Sin bästa tillflykt har hon hos sin vän Seth, som bor i en gammal tågvagn, och stål håller alverna på avstånd. Vänskapen börjar dock övergå i betydligt starkare känslor för dem båda, när det oväntade plötsligt sker.

En oerhört vacker alv, i sin mänskliga skepnad, gör plötsligt allt för att lära känna Ash mer. Vad han inte vet är att hon från första början vetat om att han är en alv, en sådan som hon inte till något pris vill beblanda sig med. Vad hon inte vet är att han hoppas och tror att hon är den han sökt i århundraden, Sommardrottningen, som han, Sommarkungen, behöver vid sin sida för att vara stark nog att kunna driva den alltmer, för jorden och mänskligheten, frostigt förödande Vinterdrottningen på flykt, dvs rubba makt och inflytande från det isande kalla och elaka, till det lustfyllt somriga och lättsamma.

En kamp om Ash börjar, där hon får allt svårare att hålla avstånd till Keenan, Sommarkungen, och där hon inviger Seth i världen de båda omges av och som ställer hela hennes, och deras, existens på sin spets.
Lite rörig och svårbegriplig i början, men annars spännande och fängslande!


Och fortsättningar finns!                                                                  
I Under din hud dras Ash´s kompis Leslie in i den här världen. Les är huvudperson, lever under miserabla förhållanden med sin bror och far, och vill bara bort, leva ett annat, bättre liv. Hon startar upp det med en mycket speciell tatuering - vad hon inte vet är att den kopplar ihop henne med Mörkerhovets härskare Irial. Som hon mot sin vilja blir helt beroende av. Saken kompliceras ytterligare av hennes attraktion till Sommarkungens högerhand Niall...

Trean; Berusad av evigt liv, fokuserar på Seth,
som till varje pris vill bli odödlig för att kunna
stanna hos sin Ash i evighet. Dock går han upp
 i rök i ett halvår, då Ash inte vet var han finns, utan i sin
sorg vänder sig gentemot sin sommarkung Keenan.
Laddat för mer triangeldrama!

Även den fjärde boken finns nu; I ljuset av din skugga.

/Tuija

Inga kommentarer: