torsdag 26 juni 2014

Fjärde riket

Författare: Maria Nygren.
2013, Vänskap, Övrigt.

En intressant historia om maktspel och maktmissbruk i högstadiemiljö. Dessutom efter noggranna studier kring hur Hitler bar sig åt. Maria Nygren har tänkt till lite här, och faktiskt fått ihop något som inte bara är spännande och välbekant utan också fascinerande och intressant.

Som vanligt är det en viss maktfaktor, här Hedvig, som hela skolan anpassar sig efter, inklusive personalen. Blenda kommer ny till skolan, och ser och förfasas över att ingen reagerar eller protesterar. Efter ett grupparbete kring Hitler får hon idén om att noga undersöka hur Hitler lyckades få med sig den stora massan - och kopierar detta. Tillsammans lyckas hon få Hedvigs bästis med sig, och ytterligare en tjej, en svag och en smula osynlig personlighet men en väldigt rättrådig sådan, och tillsammans störtar de drottningen. Faktiskt. Och lite till. Det går faktiskt lite för långt till slut, och när Blenda väl fått känna på maktens sötma upptäcker hon hur svår den är att släppa.

Och det är väl detta som är pudelns kärna - hur egoistiska och självcentrerade vi människor i grunden är, hur vackert vi än väljer att uttrycka oss. Och tur är nog det, att den insikten drabbar huvudkaraktärerna, för annars hade det mesta varit lite för bra. Vilket alldeles för mycket redan är, i boken. Alla personer som vi som läsare får följa (faktiskt i egna kapitel, vilket ger en mer nyanserad och bättre bild av dem) är lite too much av det mesta - orealistiskt analytiska, präktiga, eller elaka, ja helt enkelt osannolikt allt... det är inte trovärdigt. Och de små och få kärleks- /sexsekvenser som förekommer känns ännu klistrigare och töntigare. Väldigt synd, för grundstoryn är det verkligen inget fel på, sådana här böcker behövs - de är alldeles för få. Fast högstadiemakt finns i de flesta tonårsböcker, men någon behöver sätta fingret på det och göra något åt det. Och här händer ju faktiskt just detta. Bra - men det måste vara trovärdigare än såhär, om man ska ha en bra behållning av boken...

/Tuija

Inga kommentarer: