måndag 27 april 2009

Decembergatans hungriga andar

Författare: Ulrika Lidbo.
uHc,2009, Sorgligt, Vänskap, Övrigt.

Jenny har precis gått ut sjuan, och mår ganska skit. Hon känner att alla andra är så lyckade och lyckliga, bl a för att de är smala. Vilket hon inte är. Hon är så led på sig själv, att alltid vara det fula miffot och fettot som alla gör sig lustiga över. Så hon bestämmer sig till slut för den ultimata planen - hon ska bli smal. Till varje pris. Hon ska allt visa dem när de börjar åttan till hösten!

Men det är svårt. Det är ett rent helvete. Trots hennes Superplan på grapefrukt och tomater...
En utsvulten flock vargar flyttar in i henne, de gläfser och nafsar henne i hasorna, tills hon inte längre står ut, och ger dem vad de behöver. När de väl dragit sig tillbaka rasar illamåendet och självföraktet över henne och hon spyr upp alltihop. Inser att det är enda sättet att hålla sig till Superplanen när vargarna tagit henne i besittning.

En dag lär hon känna den några år äldre Betty. Som direkt ser på henne att hon är en av "dem". Som kommit på ett effektivt sätt att hålla vikten. Tillsammans ägnar de sig åt orgier av festmåltider som de sedan går ut på varsin toalett och kräks upp. De både har kakan och äter upp den.

Medan läsåret rullar på blir båda sakteliga allt smalare; de äter, spyr, och förbränner fett. Skolan sköts halvdant, men få anar oråd - bylsiga kläder kan dölja mycket. Och plötsligt blir Betty riktigt sjuk...

Levande och äkta, men ett oerhört tragiskt scenario, tyvärr inte helt ovanligt, som jätteskickligt klätts i ord. Det går faktiskt att förstå hur tjejer (men även en och annan kille) tänker och känner som hamnar i den här spiralen. Läsvärt och tänkvärt för alla!

/Tuija

1 kommentar:

Anna sa...

Detta var en riktigt bra bok som verkligen var läsvärd. Efteråt lånade mina mamma den och även hon tyckte om den.