onsdag 1 april 2009

Det glömda kriget 1808-1809

Författare: Kim M. Kimselius.
uHc, 2008, Historiskt/Äventyr.

Kim M. Kimselius senaste och tionde bok om Ramona, Theo och Robert ges inte ut i år för intet – 2009 är nämligen ett märkesår, som faktiskt inte alla känner till... 1809 var nämligen det år då Sverige förlorade den östra delen av riket, nämligen Finland, till Ryssland (detta förklarar varför det finns ett landskap på Sveriges östra kust som heter Västerbotten och ett landskap på Finlands västra kust som heter Österbotten). Det område som utgör Finland hade då varit en del av Sverige i över 600 år. Fortfarande gäller mindre delar av 1734 års svenska lag i Finland, men i allt mindre utsträckning, då delar av den byts ut mot nya delar och mot nya lagar.

Den här gången försvinner Ramona bakåt i tiden när hon är ombord på en Finlandsfärja och hon kastas in i ett blodigt krig, som nästan begraver henne. Theo och Robert gräver däremot ner sig i ett arkiv, där de läser mapp efter mapp om hur svenskarna stred mot ryssarna, för att någonstans hitta en koppling till Ramona som gör att de kan återförenas med henne, men de stöter på problem och har otur…

Det var i samband med detta krig och dess politik som kung Gustav IV Adolf avsattes och försattes i landsflykt. Han lämnade Sverige via Karlskrona på julaftons morgon 1809 ombord på fregatten Camilla.

Mycket blodigt och mycket intressant! Läs och briljera på historielektionen!


Om du tycker historia är spännande och gillar Kimselius sätt att berätta finns även:
"Tillbaka till Pompeji"
"Jag är ingen häxa"
"Faraos förbannelse"
"Den gömda Inkastaden"
"Vikingaträl"
"Svarta döden"

"Snapphanar"
"Giljotinen"

"Riddarsvärdet"
"Snapphaneresan"


/Carolina

1 kommentar:

Kim M Kimselius sa...

Tack för att du har skrivit så fint om min bok "Det glömda kriget 1808-1809". En bok som betyder väldigt mycket för mig och som är en av mina favoritböcker.

Varma hälsningar och kram från författaren Kim M. Kimselius