måndag 15 augusti 2011

Cirkeln

Författare: Mats Strandberg.
uHc, 2011, Fantasy, Läskigt, Mystik.

Årets mest upphaussade bok... och så var den inte alls så märkvärdig..? Filmrättigheter och uppståndelse, för vad? Lite lagom spännande, ja, men inget som direkt sticker ut ur mängden...

Något märkligt utspelar sig i den lilla bruksorten Engelsfors. En kille tar plötsligt livet av sig, men något verkar inte stå riktigt rätt till. Kort därefter händer samma sak med en tjej, och några anar oråd - allt står inte rätt till, de här ungdomarna mådde kanske inte superbra, men därifrån till av oväntat och oförklarligt plötsligt - och dramatiskt - ta livet av sig på skolan är steget långt. Mystiska krafter leder en natt ytterligare sex skoltjejer till en nedlagd folkpark, och där får de så småningom lära sig att de är häxor, med olika krafter och gåvor, och att deras uppdrag är att stävja ondskan som kommit till bygden. Vilket sannerligen inte blir lätt, för de är varandras motsatser, umgås inte alls på fritiden, och har svårt att samarbeta. Dock lyckas de till slut med hjälp av varandra att komma ondskan på spåren och motarbeta dess krafter. Och ondskan personifieras i den man minst anar på skolan...
Helt ok, men kanske hade jag för höga förväntningar?

/Tuija

4 kommentarer:

Natalie sa...

Visste inte vad jag hade för förväntningar på den här boken men nöjd blev jag! Boken var både intressant och spännande. Ibland kunde det gå lite segt men det gav boken igen med ett desto snabbare tempo i sidorna därefter.

Rekomenderas!

angelica sa...

jag tyckte den var väldigt fängslande men vissa tillfällen var den mindre spännande, men helt klart borde alla läsa den!

4 av 5

Unknown sa...

Trots att jag hade tyckt att ettan var bra så märkte man hur seg den hade varit när man hade läst tvåan.
Tvåan rekommenderas att läsas.
Såg häromdan att boken nu har gått ut som manga.. Kanske är värt ett försök att läsa..

Unknown sa...

Jag har läst alla tre böcker och bedömer dem som suberbra. Är 66 år och alla åldrar kan läsa böckerna. Diskuterar den med mitt barnbarn som läser dem i gymnasiet.
Träffade förra veckan båda författarna som berättade om sitt skrivande på Bokens dag.
Intressant att höra hur de tänkt.
Ser fram mot långfilmen av Cirkeln som har premiär i februari. Ibland är det svårt att göra en bra film av en bra bok.
Är fd bibliotekarie.