tisdag 21 maj 2013

Beskyddaren

Författare: Harlan Coben.
2013, Deckare.

En ungdomsdeckare av en vuxendeckarförfattare. Välkommet, för det vimlar inte av deckare för tonåringar!
Mickey Bolitar är en kille i femtonårsåldern, som hela sitt liv levt ett kringflackande liv ute i världen med sina föräldrar som jobbat för en välgörenhetsorganisation. De bestämmer sig för att bryta det livet för att ge Mickey en stabilare tonårstid, med kompisar och studier som inte byts ut hela tiden. Men pappan dör i en bilolycka, och mamman tar till droger för att överleva sorgen. Kvar i ett vacuum blir Mickey, som tillfälligtvis medan mamman är på behandlingshem, bor hon sin farbror.
I skolan lär han först känna en annan nyinflyttad tjej, Ashley, som han blir förtjust i. Men efter några veckor försvinner hon spårlöst, utan att säga ett ord till honom. Han försöker ta reda på mer om henne, och upptäcker att det är massor som inte stämmer kring henne – hon är inte den hon utgett sig för att vara. Men borta är hon likväl, och han börjar rota i detta tillsammans med två andra, lite udda kompisar, som han lär känna.
Tillsammans med dem undersöker han också vad det är för något skumt med det igenvuxna gamla huset på gatan, där folk i alla tider hävdat att en viss Tokkärring bor, som ändå ingen har sett. Vilket Mickey gör. Och hon vet dessutom vad han heter och vem han är!
Sakta rullas en livsfarlig historia upp, där Tokkärringen visar sig ha kopplingar till hans egna föräldrar, och organisationen de jobbade för, men framför allt visar sig hans försvunna Ashley vara inblandad i något där hon behöver beskyddas….  av några okända, med kopplingar ända tillbaka till andra världskrigets judeutrotning… och mot det värsta man kan tänka sig…   

Det är spännande och ganska actionladdat, och tonen är lite småironisk och humoristisk. Bra motvikt till alla tjejiga böcker nuförtiden!

/Tuija

Inga kommentarer: