måndag 20 januari 2014

Marcelo i den verkliga världen

Författare: Francisco X. Stork.
2013, Annorlundaskap, Vänskap, Övrigt.

En tonårsbok om att vara annorlunda – inte bara upplevt annorlunda, utan faktiskt fungera lite annorlunda. För det är just vad Marcelo gör; han fungerar i stort som de flesta andra 17-åringar, men han uppfattar verkligheten lite annorlunda än andra. Egentligen är han en väldigt högpresterande Asperger – han är inte direkt varken autistisk eller något annat – utan istället upplever han det sociala samspelet med andra (i den verkliga världen, som hans pappa säger) som väldigt jobbigt. Att avläsa och koda människors signaler och analysera vad de egentligen säger bakom alla vardagens metaforer och språkliga uttryck, är otroligt krävande för honom, en enorm påfrestning. Och detta har gjort att han fått lov att gå på en specialskola hittills, där han trivts oerhört bra. Men nu tycker hans pappa att det får vara nogdaltat, och ställer ultimatumet att han måste sommarjobba på hans advokatbyrå istället för med specialskolans hästar, om han inte vill gå sitt sista high school-år på en vanlig skola istället. Han vill få ut sonen i den verkliga världen, träna honom på att konfronteras med den tuffa verkligheten som han ändå måste ut i, så småningom.

Så – Marcelo har inte så mycket att välja på, och där i postsorteringen på advokatbyrån lär han känna Jasmine, en ganska annorlunda tjej, som ser det unika och fina i den här killen. De jobbar ihop bra, och hon är ett lysande stöd för Marcelo i massor av sammanhang. Men – den verkliga världen är verkligen komplicerad, och Marcelo finner sig plötsligt tvingad att jobba med en annan ung, odräglig juridikstudent, som ställer förfärliga ultimatum också, och indirekt tvingar honom till olika saker. Men livet får en oväntad vändning när Marcelo engagerar sig i en skadad flicka han bara sett på bild, som bara är en av alla ärenden som advokatbyrån försöker rentvå sin klient ifrån, för att slippa betala skadestånd. Och pappan är bara en i mängden av dem som Marcelo kommer att känna sig sviken av under denna långa, händelserika sommar i Marcelos nedslag i den verkliga världen. Som verkligen är komplex och svårbegriplig ibland – även om man inte ser saker ur Marcelos synvinkel.

Det här är en riktigt intressant historia som Stork berättar, den är tänkvärd på många olika plan, och lyfter många olika moralfrågor. Den är svår att släppa ifrån sig - inte för att den är så rasande spännande kanske, vilket den också är, i viss mån – utan snarare för att jag märker hur fascinerad jag är av Marcelo och allt det han finner så svårt i kommunikationen med andra människor… allt det där kring vad folk menar, egentligen, när de faktiskt säger något annat.. För det är ju inte bara såna som Marcelo som kan uppleva språk och kommunikation svårt och jobbigt, utan egentligen alla med någon form av språksvårigheter. Mycket läsvärd och intressant, på många sätt!
/Tuija

1 kommentar:

Unknown sa...

Underbar bok. Älskade Marcello! Läs den! Otroligt läsvärd!