tisdag 22 april 2014

Det blå bandet

Författare: Hans Erik Engqvist.
1994, Sport, Övrigt.

Alltför ofta händer det som inte får hända. Någon sätter sig berusad i en bil och kör iväg. Någon annan råkar komma ivägen och skadas eller dör. De flesta av oss undrar hur svårt det ska vara, att låta bli att köra bil när man är under påverkan av alkohol eller droger. Det händer ju så mycket olyckor i trafiken ändå. Folk är dåliga på att köra bil och inte vet gångtrafikanterna att se sig för vid övergångsstället. Cyklister tror att varje cykeltur är Tour de France. Folk är stora egoister, redan som nyktra.

I boken Det blå bandet händer det där som inte får hända. Det händer Ronny, som precis fått reda på att han blivit uttagen till pojklandslaget i fotboll. Någon dag efter det fantastiskta beskedet vaknar han upp och är förlamad från naveln och neråt. Otur, eller vad man ska säga.
Går det att överleva ett fall från toppen om man landar allra längst ner? Eller så långt behöver det kanske inte gå? Man kanske kan fastna i en utstickande gren och bara trilla halvvägs? Det kanske kan bli rättså bra att hänga där. Bättre än att ligga kvar på backen i alla fall. Går det att överleva med en 15-årings livsöde på sitt samvete? Eller har man inget samvete om man överlever?

Ronny försöker hitta vägen tillbaka till livet. Det är svårt, det är tungt, det är allt annat än skoj. Men det kanske går ändå. Andra verkar ju ha klarat det. De kanske också gråter om kvällen och stirrar i taket om morgonen, men de gör annat under dagen.

Läs den här gripande och välskrivna berättelsen om en tonåring som gör vad han kan, och lyckas!

/Carolina

Inga kommentarer: