tisdag 16 september 2014

Skymningslandet

Författare: Marie Hermanson.
2014, Vänskap, Övrigt.

En vuxenbok igen (!) som handlar om unga, i 20-årsåldern - som lyckas hamna i en märklig soppa som saknar motstycke. En annorlunda, fascinerande och väldigt fängslande historia, synnerligen läsvärd oavsett om man är i äldre tonåren eller vuxen.

Denna originella historia tar sin början en vår, då Martina håller på att storkna över sitt tillfälliga, ordentligt skitiga hotellstädarjobb, som är det enda hon kunnat få efter studenten. Hon har lämnat sitt föräldrahem, flyttat till Göteborg, hyr en liten lägenhet i andra hand och plötsligt står hon utan vare sig bostad eller jobb. Hon åker hem till sina föräldrar för att slicka sina sår, men där hittar hon sitt gamla flickrum totalrenoverat - ingen vettig stans har hon att ta vägen! Då springer hon på sin gamla bästis Tessan, som egentligen var den som drog med henne till västkusten från början, men som hon nu inte sett på ett tag. Utspökad i gamla fyrtiotalskläder, dessutom. För det visar sig att hon jobbar åt en äldre dam - Florence - på en herrgård. En dam vars inre klocka stannat 1943, när hon var ung. Och som vill fortsätta leva sitt liv i det förflutna. Vilket Tessan hjälper till med - hon är anställd som husa där, och Florence vill att hon ska bära hennes gamla tidstypiska kläder, för att förstärka känslan. Och med till herrgården Glimmenäs följer alltså Martina, och vips är även hon anställd, som sekreterare dock. Och på detta märkliga vis framlever Tessan och Martina sina försommardagar, tämligen avskärmade från resten av världen och livets gång. Tills en ung tjej i 16-årsåldern ramlar in i deras stillsamma liv genom en bilolycka. Och också blir kvar på Glimmenäs, som en del i all övrig rekvisita kring 40-talslivet. Och så småningom hampar det sig inte bättre än att två killar ocså blir kvar där, två killar vars tillvaro också hänger väldigt löst.

Och allt skulle kunna sluta där - eller fortsätta i all evighet, eller åtminstone tills Florence dör - om inte arvsfrågan börjat kittla somligas medvetande. Somliga samvetslösas medvetande. Vem ärver egentligen Florence den dag hon dör, för det handlar inte bara om Glimmenäs som kunde fortsätta vara lösningen på mångas bostadsproblem, utan även alla Florences pengar...

Och nu säger jag inte mer! Bara att det blir helt andra förvecklingar av det hela än man trodde, eller anade, och det blir riktigt spännande in i det sista. Absolut läsvärd!

/Tuija

Inga kommentarer: