torsdag 19 mars 2015

Livets outgrundliga mysterier

Författare: Benjamin Alire Sáenz.
2015, Homo, Utanförskap, Vänskap, Övrigt.

Aristotle och Dante hittar varandra vid poolen en het sommardag 1987. De ska båda fylla sexton, är båda ensamvargar på varsitt sätt, har båda mexikanska föräldrar, och vill båda, väldigt mycket, vissa saker - Ari att få sin pappa att prata om Vietnam-kriget han varit med i och om brodern som aldrig nämns som sitter i fängelse, Dante att måla, simma, nyfiket utforska livet och dess mysterier. De finner varandra i en sällsynt vänskap, trots att de är otroligt olika - båda lite udda och utan andra nära vänner. Som delar känslan av att inte passa in, inte höra till. Som står med en fot i varje kultur. På väg att ta klivet in i vuxenvärlden.

Dante pratar alltid om vad han känner - hos Ari pratar ingen om vad de känner. Dante är konstnären som helst vandrar barfota genom livet, pratar jämt, skrattar högt, gråter mycket och läser poesi och tecknar. Och lär Ari att simma. Och vågar erkänna att han vill kyssa killar. Han är Aris motsats i mycket, men tillsammans utforskar de livets outgrundliga mysterier: vad det innebär att vara man, att vara andragenerationens invandrare, hur man accepterar den familj man har, och hur man ska veta vem man egentligen älskar.
Det är en väldigt varm och kärleksfullt berättad historia om en underbar vänskap, få förunnad. Jag blir glad och varm om hjärtat om vartannat, och jag älskar tonen och jargongen killarna emellan. Det är en bok att njuta av med stor behållning, medan man följer deras livsutforskningar...
Finns boken inne?

/Tuija

Inga kommentarer: