söndag 1 januari 2017

Bara tre ord

Författare:Becky Albertally.
Omslagsbild 
2016, Homo, Kärlek, Vänskap.

En väldigt söt liten historia om det svåra med att komma ut, att våga säga de där tre orden "jag är gay". Både inför sig själv, sin familj, men också sina vänner - både de närmaste och alla de andra därute som säkert har tankar och åsikter som kan se väldigt olika ut. Men det där till synes enkla är onekligen mycket svårare än det låter, det är ett stort och oåterkalleligt steg att ta. Som man inte kan ta förrän man själv är redo - och ingen kan göra det åt en. Men just det där utsätts Simon för på ett riktigt obehagligt vis, trots att hela berättelsen är en riktig go feelgood-historia egentligen.

Simon är 16 år, och för en underbar dialog på mailen, med en underbar person som kallar sig Blue. Men han vet inte vem det egentligen är. Jo, att den här fantastiskt åtråvärda personen går på hans skola, det vet han, men ingenting mer. Det kan vara precis vem som helst. Det finns en och annan som han gissar, kanske t o m önskar, att det vore, men hur ska han veta, när Blue inte själv vill ge sig till känna. Varken att han är bög (inför andra), eller vill ge sig till känna inför Simon om vem han är. Tänk om allt det fina, förtroliga blir förstört när de vet vilka de är i verkliga livet? Simon är också nöjd med att hålla allt anonymt, men nyfikenheten bara växer och växer.. han bara måste få veta snart!

Men allt fint raseras när en knas på skolan får se hans mailväxling, fotar den och hotar blottlägga allt inför skolan om inte Simon fixar en av sina närmaste vänner -  Abby - åt honom.. eller åtminstone försöker lägga goda ord för honom. Ett hopplöst uppdrag, och dessutom utpressning. Som verkligen tar en ände med förskräckelse.

Men det mesta har en lösning, dock inte såsom Simon tänkt sig kanske, frågan är bara om det finns någon lösning för honom och Blue. För vem är han?  Både jag och Simon undrar och gissar och anar, många gånger om, men det är inte alltid som man tror.

Riktigt fin feelgood om ung kärlek och unga känslor, vänskap och ovänskap, och - förstås - stora, svåra beslut...

/Tuija

Inga kommentarer: