fredag 5 januari 2018

#seriöstdeträckernu

Omslagsbild
Författare: Marie-Chantal Long.
2017, Vänskap, Övergrepp, Övrigt.

Att skriva en bok om en hashtagslavin innan #metoo-rörelsen är verkligen inte dåligt - är hon månne synsk, Long? Dock är det inte just det som boken handlar om utan om de tre tjejerna Malou, Fina och Ayaan, klasskompisar i nian, som blir utsatta för dick pics. Och är så kräktrötta på detta, så de inte vet vart de ska ta vägen...

Medan den lågmälda, försiktigare Fina vänder mycket av äckelkänslorna inåt och locket på, blir Ayaan dessutom förtvivlad när hennes mamma får syn på dem. Kaxiga Malou får däremot bara nog, på alla plan - hon bara måste göra något åt det. Hon iscensätter en plan för att luska ut vem som skickar bilderna till dem, och därefter gillrar hon en fälla där de ska sätta dit honom på eget grepp. En ljuv hämnd, en plan som bara måste funka.

Men allt som lät så bra under förberedelserna blir till en mardröm för Fina, som varken var beredd på att bli stel av skräck, eller på kniven som plötsligt dyker upp från ingenstans. Dröm om den plan som funkar som det var tänkt! Istället utvecklas allt till en mardröm där de själva blir brottsliga! Har de förstört allt nu?

Spännande, angeläget, och i takt med tiden!

/Tuija

Inga kommentarer: