måndag 4 oktober 2010

Skämmerskans dotter

Författare:Lene Kaaberbøl.
Hcg, 2002, Fantasy, Mystik, Vänskap.

Boken handlar om en flicka som heter Dina. Hon är elva år och har ärvt en gåva från sin mamma; när hon ser nån i ögonen ser hon allt den personen skäms över och den personen ser också allt hon ser. Den gåvan gör att hon har svårt att skaffa vänner eftersom ingen tycker om att uppleva allt dom skäms över. Hon bor i en mycket liten by tillsammans med sin mamma, som också är skämmerska, och sina två syskon, en storebror och lillasyster. I byn finns en väldigt elak tjej som heter Cilla. En dag så lurar Cilla Dina och då blir Dina så arg att hon hoppar på Cilla och befaller henne att se henne i ögonen... När Dina kommer hem berättar hon för sin mamma och då bestämmer mamman att hon ska bli hennes lärling, men på kvällen kommer en man som heter Drakan och säger att dom behöver hjälp av Dinas mamma med en dödsdömd man. Dom vill att Dinas mamma ska titta honom i ögonen för att se om han är skyldig till mord på tre människor och en av människornas ofödda barn! Mamman följer med Drakan till hans stad fastän hon inte vill lämna sina barn.

Det här är en väldigt bra fantasybok, med drakar och konstiga människor. Folk jämför faktiskt boken med vissa av Astrid Lindgrens böcker. Den handlar mycket om vänskap och kärlek till familjen och svåra val! Skämmerskans dotter är första boken i serien om Dina.

Klara E

3 kommentarer:

Karolina sa...

Det var väldigt längesen jag läste boken men jag kommer ihåg att jag verkligen älskade den och hela serien om Dina! Författaren har också skrivit en väldigt på serie, "Silverhästen" har jag för mig att den heter. :)

Natalie sa...

Denna är mycket läsvärd! Rekommenderar även fortsättningen med böckerna: "Skämmerskans tecken" och "Skämmarkriget"

"Skämmerskans dotter" får precis som efterföljarna 5 av 5 poäng.

angelica sa...

den var väldigt interessant, fast Dina bara är elva år, man kan läsa den även om man är äldre. det hände många spännande saker och man ville bara vända blad hela tiden:
"oj klockan är mycket lite till bara, skolan har börjat lite till bara...."

5 av 5