onsdag 18 mars 2009

Ett hopp för livet

Författare: Wilhelm Agrell.
Hc, 2008, Övrigt/Historisk.

Fredagen den trettonde juni 1952 gav sig ett svenskt flygplan, en s.k. DC-3:a, ut på ett hemligt uppdrag där målet var att avlyssna sovjetisk militär radiokommunikation och radarsignaler. De lyfte från Bromma flygplats med åtta man ombord och kom aldrig tillbaka. Någonstans norr om Gotland, på internationellt vatten, hände något. Exakt vad uppdagades först långt senare. Till en början undanhöll regeringen misstanken om att planet blivit nedskjutet, eftersom signalspaningen varit hemlig. Men så när ett svenskt Catalinaplan gick samma öde till mötes några dagar senare, under spaning efter DC-3:an, gick det inte att undanhålla fakta längre. Vid den här tiden pågick kalla kriget, en kamp mellan öst- och västmakterna, där Sverige officiellt sade sig vara alliansfritt, men det var inte riktigt hela sanningen. Nedskjutningen av dessa båda plan var dock inte hederligt gjort av Sovjet, tvärtom. DC-3:an hittades inte förrän 2003 och det fanns misstankar om att svenskarna omhändertagits av Sovjet och befann sig där, till de anhörigas frustration.

Detta har verkligen hänt och på sätt och vis även det Wilhelm Agrell skriver om – en dotter som efter 40 år vill ta reda på vad som hände hennes pappa, som hon aldrig fick lära känna. Hon reser till Moskva, vilket anhöriga gjorde på riktigt, och där möter hon ett Ryssland med en kultur och invånare som hon inte alls förstår sig på. Hon får konstigt nog reda på en hel del om denna händelse och de inblandade, men nya frågor uppstår också.
Läs en spännande och tragisk berättelse baserad på en av de mest absurda och osmakliga händelserna i svensk 1900-talshistoria och få en inblick i hur politik fungerar för vissa – det gamla uttrycket ”Är du helt rysk?!” får verkligen sin förklaring…

/Carolina

Inga kommentarer: