måndag 25 maj 2009

14 december

Författare: Kristina Sjögren.
uHc, 2006, Sorgligt, Hästar, Vänskap, Övrigt.

Höstterminen i 9:an blir inte alls som Ruth tänkt sig. Först blir hon totalt utfryst av sitt gamla kompisgäng - trots att det var hennes bästis som snodde hennes kille, och att det egentligen borde vara hon som är förbannad... Sen händer något med en annan av klasskompisarna, Angela, som hon var på ridläger med under sommaren, och lärde känna lite grann. Hon svimmar av i skolan, blir dålig, och sen inlagd på sjukhus. Ruth åker och hälsar på henne, och får veta att man hittat en hjärntumör hos Angela.

Ruth fortsätter att hälsa på Angela mellan varven, och de lär känna varandra allt bättre - långt borta från all ytlighet och trams som kamraterna i skolan står för. Som inte ens hälsar på hos henne, på sjukhuset. Ruth får det hedervärda uppdraget att motionera Angelas häst Stern, tills hon blir frisk igen. Men hon blir inte frisk. Hon blir bara sjukare...

En väldigt varmhjärtad och eftertänksam bok om vänskap, kompisgäng, utanförskap och döden. Kristina Sjögren är ytterligare en i raden av jättebra blekingeförfattare som skriver för bl a ungdomar (Per Nilsson, Kim Kimselius, Johan Stiel, Jessica Schiefauer, t ex) - hennes "Hitta Felix" var också en väldigt tänkvärd och bra bok. Läs henne!


/Tuija

2 kommentarer:

LoLo sa...

Det var en eeeevighet sen jag läste den här boken, men jag kom ihåg att jag och alla andra tjejer i min klass älskade den!
Det som var lite häftigt med det här var att det är min förra lärares barns fru som har skrivit den!
Wow... Jag vet att du kommer tycka som jag!

LoLo sa...

Det var en eeeevighet sen jag läste den här boken, men jag kom ihåg att jag och alla andra tjejer i min klass älskade den!
Det som var lite häftigt med det här var att det är min förra lärares barns fru som har skrivit den! Jag vet att du kommer tycka som jag!