torsdag 7 maj 2009

Eddie Bolander & jag / Hon heter Beatrice

Författare: Bo R. Holmberg.
uHc, Övrigt/Kärlek, 2005/2009.

Två lite annorlunda ungdomsromaner är B. R. Holmbergs Eddie Bolander & jag samt Hon heter Beatrice, eftersom de är rikt illustrerade i svartvitt och inte innehåller så mycket text, bara kortare stycken, ofta en halv sida. Detta gör dem både lätta och roliga att läsa, det flyter på men det gör också att man uppehåller sig vid en bild, tittar och tänker en gång extra.

Båda böckerna handlar om unga män och högst realistiska problem och händelser. I Eddie Bolander & jag möter Steve sin far för första gången på åtta år. Det är känsloladdat och det hela gör att han tänker över sitt liv på andra sätt. Sin relation till modern, hur hon har haft det med jobb, kärlek och annat sedan Eddie lämnade dem. Sitt eget kärleksliv, särskilt den där Anneli, och vad som ska hända i fortsättningen. Vardagligt men intressant.

Hon heter Beatrice utspelar sig på en folkhögskola dit många kommer som haft problem av olika slag, som vill få en ny start i livet och bättra på betygen. Rickards problem är bland annat att han blir våldsam när han dricker, därför har han slutat dricka, mer eller mindre. På skolan går också Beatrice, eller ja, det är vad Rickard kallar henne i uppsatsen han skriver om allt som hände. Rickard blir kär i Beatrice. Besatt. Han blir full och det är på väg att sluta illa. Han blir nästan avstängd. Han får en rejäl smäll av Beatrice pojkvän. Han skulle ju inte dricka. Känslor, fantasier och allt annat som dyker upp när man är olyckligt kär beskrivs oerhört bra av Holmberg.

Illustratörerna Karin Strömgård respektive Björn Nordin gör riktigt bra ifrån sig, jag tittade som sagt gärna en extra stund på bilderna.

/Carolina

Inga kommentarer: