måndag 4 maj 2009

Iris eremiten

Författare: Kristín A Sandberg.
uHce, 2009, Andra länder, Mystik, Övrigt.

Iris föräldrar är skilda, och kommunicerar inget vidare sinsemellan. Därför inträffar det som inte borde kunna hända; hennes mamma åker ner till sitt hus på Gran Canaria för att skriva på en bok om Tarotkort, och hennes pappa som hon skulle bo hos under december månad, han har lyckats missa detta och tror att hon kommer först strax innan jul. Själv är han i Malmö med en symfoniorkester i ytterligare några veckor, och Iris känner att hon bara inte kan låta honom veta att hon sitter där ensam, i hans hus, för då skulle han riva upp allt han är engagerad i, och han är ju ändå solisten...

Alltså blir hon kvar, och håller masken inför sina kompisar - ingen vet att hon är ensam. Samtidigt känner hon ett allt större främlingsskap och en trötthet över sina klasskamrater; alla bara följer givna ramar och oskrivna regler, utan att någonsin reflektera eller ifrågasätta. Till exempel finner sig alla i att den sliskiga läraren Bent tafsar på tjejerna när inga andra lärare är i närheten. Alla, både tjejer och killar äcklas av det, rektorn har vetskap om saken, men ingen vågar göra något. Utom Iris, till slut. Hon står inte ut med att se hur han bär sig åt under stödundervisning av enskilda, och får till slut nog. Hon skickar honom hotelser via en anonym hotmailadress, men känner sig till slut hotad själv - är det Bent som smyger i snön utanför hennes pappas hus?!? Hon lyckas snabbt fixa sig en flygbiljett ner till sin mamma, utan att meddela någon, men skickar avslöjande material till media först, om Bent.

Samtidigt, på Gran Canaria, har ett helt annat scenario utspelat sig - ett drama på liv och död.
Ismael, från Dakar, har med sin bror flytt fattigdomen, och drömmer om ett annat liv i Europa. Som båtflyktingar utsätts de för fruktansvärda prövningar ute till havs, och livet blir en mardröm. Men Gran Canarias ljus lockar i mörkret, trots att myndigheterna har upptäckt dem. Han hoppar över bord ner i det iskalla vattnet, och spolas slutligen skadad och blodig upp på en klippa. Han lyckas hitta grottorna han hört talas om, och gömmer sig där bekymrad över att han är så mörk och européerna så ljusa. Hur ska han någonsin kunna dölja att han är där illegalt? Han stjäl det nödvändigaste i det närmaste huset, där en kvinna sitter och skriver på dagarna och plötsligt får besök av sin unga dotter.

Ja! Där slutar spänningen och jag väntar redan på fortsättningen!

En riktigt bra och spännande tonårsbok, om vänskap som ställs på sin spets, om vuxna som inte vill se och ta ansvar, och mycket, mycket annat.

/Tuija

Inga kommentarer: