måndag 4 maj 2009

Ibland bara måste man

Författare: David Levithan.
uHce, 2007, Humor, Kärlek, Vänskap, Övrigt.

Livet är snurrigt värre för Paul, en ung homosexuell kille i väldigt amerikansk (San Fransisco-?) miljö. Hans bästa vän tjejen Joni har kärat ner sig i en kille som ingen i deras gäng är speciellt glad i - och hon vägrar se till sitt eget bästa.. Hans andra bästa vän killen Tony, som också är gay, har det jättejobbigt hemma med sina starkt religiösa föräldrar som vägrar acceptera hans läggning och hans umgänge. Han slits mellan sin lojalitet gentemot dem och sin lojalitet mot sitt eget sanna jag - och mår deppigt värre i omgångar.

Mitt i allt detta träffar Paul sitt livs kärlek; Noah - det är verkligen samhörighet när den är som vackrast. Men hans begynnande förhållande till Noah kompliceras av att hans ex Kyle mår jättedåligt över hur fult han dumpade Paul, och hur gruvligt han ångrar sig. Hur ska Paul veta hur han ska göra och vem han egentligen vill ha?

Smått komiskt, mycket varmhjärtat och otroligt osvenskt med en miljö där var och varannnan klasskompis är antingen gay, lesbisk eller transa (de straighta känns nästan som en minoritet..). Men man ska inte låta sig förledas av detta i början, det är en riktigt eftertänksam och varm bok samtidigt med allt det andra halvknasiga!

/Tuija

Inga kommentarer: