måndag 1 juni 2009

Lucia

Författare: Cannie Möller.
uHc, 1994, Kärlek, Övrigt.

Lucia är svart, "negerblatte", och hatar sin mörka hud. Hon är adopterad, känner sig svensk, och vill se lika svensk ut som alla andra! Hon vill vara blond, blåögd, och blekhudad, provar att smeta in sig med tandkräm och ber Gud om ett blekmedel hon kan gnida in sig med. Men hon förblir svart..

På sin 15-årsdag stöter hon på Jimmy. Jimmy som så småningom blir hennes stora kärlek. Men Jimmys barndomskompisar gillar inte att han dras till en svart tjej - de har blivit nynazister och rasister och vill bara göra uppror. En kväll råkar han och Lucia hamna vid sidan om en sammandrabbning mellan ett invandrargäng och Jimmys gamla kompisar, som han nu försöker ta avstånd ifrån, och ser sin gamle polare Håkan Blom bli nästan ihjälslagen med ett järnrör. Han rusar till för att ingripa och glömmer Lucia. Medan han åker iväg i ambulansen blir hon utsatt för spott och spä och har länge svårt att förlåta att han övergav henne i ett sådant läge.

Så småningom planeras ett luciafirande av ovanligt slag i det mångkulturella köpcentret, och Jimmys mamma är en av de drivande. Lucia är inte road av att ställa upp som luciakandidat men blir till slut övertalad - det vore ju perfekt att ha en mörkhyad lucia vid ett mångkulturellt luciafirande! Men festligheterna tar en oväntad och förfärlig vändning...

Tidlöst och tänkvärt - lika aktuellt idag som -94, boken kunde lika gärna varit skriven i år...

Fristående fortsättning följer i:
"Skulden"
"Med himlen som tak".

/Tuija

Inga kommentarer: