måndag 22 juni 2009

Med himlen som tak

Författare: Cannie Möller.
uHc, 2006, Kärlek, Övrigt.

Livet för Jimmy är inte alltid lätt.. Sin pappa har han aldrig träffat, han dödades en olycksalig Luciakväll innan han ens var född. Bel är han så otroligt kär i, och efter att hennes storebror Julian dött, som bevakat hennes umgängeskrets, kan de äntligen träffas under lugnare former. Bels bror Daniel, som är Jimmys bästa kompis sedan barnsben, sitter inne i fängelse i Kalmar efter ett bankrån som Jimmy kommit undan med blotta förskräckelsen = samhällstjänst.

Istället skapas turbulens i deras liv bl a kring Bels kusin Soya, som efter att ha blivit våldtagen, inte vågar berätta om detta för sina föräldrar - hennes pappa skulle slå ihjäl henne. Hon dras in i en massa skit som bara gör livet ännu värre för henne, och Bel har svårt att hjälpa henne. Det försöker däremot Bels mamma göra; hon trotsar sin lillebror och börjar äntligen ta både sitt eget och dotterns liv på allvar.

Samtidigt har Jimmys mamma Lucia förbarmat sig över unga Elvin och hennes mamma, som håller på att förlora förståndet kring förlossningen av ett oönskat barn. Elvin får bo hemma hos henne och Jimmy, till Bels stora svartsjuka - Bel och Elvin känner varandra från den dansklass de går i, och klassen engagerar sig i utvisningsproblematiken kring Elvin och hennes mamma.

Jimmy strular till det lite extra med en otrohetsaffär som inte betydde något, men kan Bel lita på honom efter det? Och Daniel i fängelset, han blir bundis med en muslimsk kille som får honom att få upp ögonen för islam. Tillsammans rymmer de två, och Daniel ska få gå på en koranskola i Afghanistan. Hur ska Jimmy, hans barndomskompis, och hans syster Bel kunna stoppa galenskaperna?

Detta är den tredje fristående delen där bara Jimmys mamma Lucia är med från den första ("Lucia"), men både Jimmy, Daniel och Bel är med från den andra ("Skulden").
Riktigt spännande och riktigt bra, med många människors öden och historier invävda i varandra på ett skickligt sätt. Mest får man ut av den genom att läsa dem alla tre, i ordning, men den funkar säkert bra även om man inte läst framför allt tvåan; "Skulden".

/Tuija

Inga kommentarer: