måndag 22 juni 2009

Oktober

Författare: Cannie Möller.
uHc, 2009, Kärlek, Vänskap, Övrigt.

Lassie blir utsatt för ett övergrepp en sen kväll - våldtagen av ett gäng killar hon känner. Hennes bästa kompis Johan dyker upp i slutskedet och tar hand om henne och ringer efter hjälp. Men han känner också gänget som utförde övergreppet, han har själv periodvis umgåtts en hel del med dem. Han är otroligt skakad av vad de gjort, Lassie är mest bara ute efter hämnd. En kväll, tillsammans med Johan, ger hon sig på Adam, en av killarna i gänget som var med, och vill skära honom lite - hämnas och skrämmas. Hon lyckas, men även Johan blir både skrämd och chockad över hennes hämndbegär och de blir avbrutna mitt i av de andra i gänget som kommer på dem. Gänget tror att Adam tjallat och beslutar sig för att tysta honom..

Johan är nog lika chockad som Lassie av hur allt utvecklat sig, men det värsta för honom är att Adam var med på allt detta, Adam som han hållit högre än så, varit en nära vän till under en lång period men inte yppat om för någon. Osäker på sina känslor för honom blir han i förtvivlan till slut avspisad av Adam, och ser honom slutligen vara med och genomföra våldtäkterna på hans barndomskompis Lassie. Det gör ont, kanske lika ont som allt Lassie upplever under sin uppväxt.

Den, och de andra ungdomarnas bakgrund, får man följa i tillbakablickar - som egentligen är själva berättelsen. Man får följa Lassies röriga uppväxt med mamman Carina, som lever med en man som slår henne och som Lassie inte lyckas få utsparkad ur hemmet. Hon har också en pappa som lever med en ny kvinna, som erbjuder henne ett bättre alternativ och en fristad - men även den tillvaron strular hon till. I omgångar bor hon istället hos Johan, vars föräldrar inte tycker om att se vad som händer med flickan. I andra vändor bor hon också hos A, hennes stora kärlek som hon ramlat på av en slump vid en skejtarbana. Men även det förhållandet strular hon till. Vilka förhållanden strular hon inte till, egentligen..?

Vi får också följa Adam, som lever med fosterföräldrar eftersom hans egen mamma inte reder ut sitt eget liv ens, med alkohol, och hans ytterst sporadiska kontakt med pappan. Hur Adam och Johan lär känna varandra utanför gängets umgängeskrets.

Matte, gängets ledare, får vi också lära känna. Han lever sitt liv ganska ensamt i en tom lägenhet, farsan är långtradarchaffis och är bara hemma och vänder mellan varven och har inte någon vidare kontakt med sin son. Mamman dog i cancer tre år tidigare och han känner sig sviken av båda sina föräldrar. Skolan struntar han mer eller mindre i, det är roligare att vara en smågangster och sträva efter att klättra på den stegen istället.

Livet bakom de här figurerna är inte okomplicerat - sammantaget är det väl det som är förklaringen till att allt det oförklarliga och tragiska slutligen händer. Cannie Möller är verkligen skicklig på att väva ihop människors liv och försöka beskriva det svåra lite lättare.

/Tuija

Inga kommentarer: