fredag 21 augusti 2009

Hemligheter; Man överlever, jag lovar; Ensamma på sommarön; Mellan två världar

Författare: Eva Swedenmark.
uHc, 2001-2009, Kärlek, Övrigt.

En fristående svit av riktigt bra böcker om en klok och ansvarstagande tjej, hennes mognad och utveckling från 13-årsåldern till hösten i 9:an, har Swedenmark skrivit. Det är härligt att läsa alla i ett svep, men de funkar säkert bra om man bara vill läsa någon enstaka av dem, också.

Serien börjar med "Hemligheter" (2001), då Johanna börjar i 7:an. Hennes familj upplever sig som Familjen Bra, men av en slump upptäcker hon att hennes pappa har en älskarinna, som han tar med sig på en jobbresa till USA. Hennes mamma upptäcker även hon vad som pågår, och överraskningsflyger till USA för att ställa sin man mot väggen. Under tiden råkar det, pga olika förvecklingar, bli så att Johanna blir ensam i en vecka om att ta hand om sina småsyskon; Julius som är tio år och lilla Jenna som är två. De klarar sig riktigt bra, men lär under veckans gång också känna pappans älskarinnas sambo Irving, som hjälper till när det krisar. När föräldrarna väl är hemma igen, förefaller de ha rett ut en hel del, och pappan är åter beredd att satsa på sin familj...

I den andra fristående delen "Man överlever, jag lovar" går Johanna i åttan, och är jättekär i den söta fotbollsBjörn. Men hemma är det inget vidare mellan föräldrarna. När hösten väl kommer igång börjar mamman på en folkhögskolekurs, och väljer att bo där varannan vecka, och när hon kommer hem bor pappan i en kompis övernattningslägenhet. Lite omställning, på prov, men det funkar hyfsat för hela familjen. Dock händer något riktigt märkligt för Johannas bästis My, som levt ensam med sin mamma i hela sitt liv, och aldrig ens fått veta något om sin pappa. Efter att Johanna ordnat en överraskningssegling för My på hennes födelsedag med den nyfunne vännen Irving, visar det sig att Irving är Mys pappa! Stor chock för alla inblandade, men en ganska angenäm sådan, när de väl landat i den nya situationen.

Den tredje fristående delen "Ensamma på sommarön" beskriver fyra sommarlovsveckor i skärgården, när Johanna och hennes två syskon för första gången är ensamma med sin pappa ute på sin sommarö i Stockholms skärgård. Först känns det jättekonstigt att inte mamman är med därute, men det glömmer Johanna snabbt, när hon får upp ögonen för den annorlunda Leon som bor granne med dem därute. Leon är uppvuxen i Frankrike, men planerar nu att flytta till Sverige med sin svenska mamma, som just separerat från Leons franska pappa. Leon och Johanna får många sköna dagar tillsammans, särskilt en övernattning på en öde ö de fixade själva, och borta är tankarna på pojkvännen Björn därhemma, som lagt sin sommar på olika fotbollsläger. My kommer seglandes förbi med sin "nya" pappa Irving, och minsann lyckas Irving bli förtjust i Leons mamma Miriam!

I den fjärde och senaste delen "Mellan två världar" ställs det mesta på sin spets. Johanna har brutit med Björn, och längtar efter när hon ska få träffa Leon igen, som blev tvungen att åka tillbaka till Frankrike för att gå färdigt skolan. Men bakom barnens rygg har mamman sålt deras älskade hus, och bytt till sig en pytteliten lägenhet på Söder, där Johanna inte ens får ett eget rum utan sover i bäddsoffan i vardagsrummet. Liksom hon gör varannan vecka hos pappan också. Inget vidare utgångsläge för det där med delaktighet i beslut mm, så Johanna känner att även hon vill gå sina egna vägar och bestämma över sitt eget liv, när hennes föräldrar bevisligen är främst fouserade på just det. Först bestämmer hon att hon vill åka och hälsa på Leon i Paris under höstlovet - utan att fråga någon om lov, för då vet hon att hon inte får. Och pengar måste hon ju skaffa, och lyckas få ett extrajobb i ett jättemysigt poesicafé, där hon trivs så bra så att ho beslutar sig för en "time-out" från första halvan av höstterminen i 9:an. Hennes föräldrar tror att hon börjat i sin nya skola, så ingen vet någonting... Paris hägrar, hon kommer iväg, mötet med Leon blir kärt, men de upptäcker båda att deras förhållande egentligen ligger mer på syskonplanet. Och vilka springer de på i Paris om inte Irving och Miriam! Mindre katastrof - nu måste Johanna avslöja hela sin höst...

Som sagt en jätteskön serie böcker om tonårsmognad och -ansvar, som inte riktigt fått den uppmärksamhet den förtjänar... Det är lätt att känna med Johanna i alla hennes turer kring föräldrarnas förhållande, deras lite egoistiska överlämpande av syskonansvar på Johanna, och hennes mognad in i en tonårsvärld som hon storögt och fascinerat tar sina första kliv in i. Njutbart!

/Tuija

Inga kommentarer: