tisdag 4 augusti 2009

Shoo bre

Författare: Douglas Foley.
uHc, 2003, Kärlek, Övrigt.

Det är vårtermin i nian, men för Oscar och Elias blir den inte alls som de tänkt sig...
Oscar, med latinamerikanskt ursprung, är ambitiös. Han ansvarar för skoltidningen, är elevrådsordförande och en ordentlig och sjyst kille som många ser upp till.

Elias, syrian, lever sitt liv mer på den halvkriminella banan, men känner att han skulle vilja få lite mer rätsida på sitt liv, så han kommer någon vart med det. Istället får han erbjudande om att vara med i en enkel stöt som skulle ge honom lite pengar - då skulle han lätt kunna uppvakta den oerhört vackra, goda och rättrådiga Zeynep som han börjar bli väldigt kär i. Och som börjar bli väldigt kär i honom, trots att hon känner till hans rykte och inser det fullständigt omöjliga i att ens försöka träffa Elias utan att någon ser dem. Och allting går snett, särskilt deras begynnande förhållande som hennes bröder lyckas få nys om...

Oscar lyckas mot alla odds bli oerhört kär i deras nya svensklärare och mentor Kristina. Hon tillochmed bjuder hem honom på middag för att diskutera skoltidningen, och inleder, otroligt nog, ett förhållande med sin tio år yngre elev. Och försöker sedan avveckla det på ett mindre snyggt sätt... Och Oscar mår ohyggligt dåligt.. Och mitt i alltihop kommer nakenbilderna han tagit på Kristina, på drift, ut bland skolkompisarna, när han glömt radera dem ur skolans digitalkamera. Inte anar han att det är Elias som snott kameran, även om det inte är han som spridit bilderna.

Båda grabbarna mår pyton, var och en på sitt håll, av vitt skilda anledningar - men det är den omöjliga kärleken som ligger i botten.

En fängslande, spännande, bitvis roande berättelse. Douglas Foley väver in lika mycket skön invandrarslang i denna som i sina härliga Habib-böcker. Både tänkvärt och läsvärt!

/Tuija

Inga kommentarer: