fredag 4 september 2009

Blod

Författare: Åsa Anderberg Strollo.
uHc, 2009, Övrigt.

Ida 14 år, får en dag, av en slump, syn på ett brev på sin mammas skrivbord. Brevet är från en gammal pojkvän till mamman, som undrar om det kanske inte är han som är pappa till Ida.
Detta blir starten för en avgrundsdjup höst för Ida, där hela hennes identitet ställs på sin spets liksom tilltron till föräldrarna.

När hon konfronterar sin mamma med vetskapen om brevet ber mamman henne att hålla pappan utanför, trots att hon försäkrar att det inte finns någon grund för tvivel kring vem som är hennes pappa. Men Ida låter sig inte lugnas av detta, mår tvärtom jättedåligt, hör hur föräldrarna grälar över telefon eftersom hennes pappa råkar vara bortrest, och vet till slut inte vad hon ska göra. Om det "värsta" skulle vara - att den här Manne som hon ingenting vet om, men är nyfiken på, skulle vara hennes pappa... vad händer med henne då, och hela hennes liv? Den pappa som hon älskar så högt nu, vad kommer han att tycka och tänka om henne, hennes älskade lilla lillebror - är han inte längre det? Och mamma - hur har hon kunnat gå bakom ryggen på alla, i fjorton år?

Höga förväntningar (pga av Anderberg Strollos förra bok "Bryta om", som bara var såå stark) infriades tyvärr inte, Ida känns inte riktigt så äkta som man kunde önska. Hela tiden känner jag att "varför gör hon inget åt saken"... pratar med sin mamma, tar kontakt med Manne, ordnar ett DNA-test... eller vad som helst. Nu går hon bara runt och mår dåligt, rusar ut ur huset varje gång hon blir arg, och tar inte riktigt tag i någonting... medan man som läsare bara vill veta hur det egentligen är. Dock en helt ok bok, men tyvärr ingen sån fullpoängare som jag hade hoppats på.

/Tuija

Inga kommentarer: