onsdag 16 september 2009

Dårhus

Författare: Ally Kennen.
uHce, 2009, Läskigt, Mystik, Övrigt.

En tredje, helt galen bok, av Ally Kennen... (tidigare "Odjuret" (Beast) och "Brevvännen" (Berserk) och nu denna (Bedlam). De hänger ihop i så motto att huvudpersonerna har anknytning till varandra (syskon eller förhållande, men endast nämns i vardera bok), men i övrigt har de inget gemensamt. Mer än att det är helt sanslösa familjeförhållanden som beskrivs i respektive bok, och att det är rasande spännande.

I Dårhus blir Lexy Juby tvungen att åka och bo hos sin mamma ett tag, som hon inte funkar särskilt bra med, och ännu mindre med mammans sambo Owen, som hon avskyr. Redan första dagen lyckas hon bli av med mammans hund som smiter, och när hon senare är ute i skogarna och letar efter honom hittar hon istället ett förfallet och övergivet gammalt mentalsjukhus, som senare fungerat som flyktingförvaring i väntan på avvisning. Hon håller nästan på att drunkna där, men räddas av någon. Ja, vem?

Sin räddare möter hon oväntat i sitt eget kök, när han håller på att stjäla mat. Hon inser blixtsnabbt vem han är och hjälper honom att komma undan Owen, som blir helt galen när han ser honom. Hon hittar honom så småningom i skogarna, smutsig, ovårdad och stinkande, som en vilde, och mot alla odds blir hon nog t.o.m. lite förtjust i honom, trots att han knappt kan prata. Så småningom fattar hon att Owen och hans kompisar av någon anledning är ute efter honom och hon gör vad hon kan för att hjälpa honom ännu en gång. Och då blir det riktigt, riktigt läskigt och vansinnigt spännande. Och ganska tragiskt på många vis, också. Hur det går? Läs!

/Tuija

1 kommentar:

maja.hj sa...

Detta är egentligen inte min typ av bok, men dessa tre böcker är verkligen speciella! Jag rekommenderar dom verkligen, de är spännande, äventyr, läskiga och till och med lite kärlek. Måste läsas!