tisdag 3 augusti 2010

Skjut apelsinen

Författare: Mikael Niemi.
uHc, 2010, Humor, Sorgligt, Övrigt.

Ja, vad ska man säga om en sån här bok..? "Upproriskt, otyglat, rått, rakt, roligt, sorgligt och alldeles lysande".. som det står på bokens baksida. Ja, ungefär! För det är alldeles galet och halvmakabert, roligt och tragiskt, och ganska tänkvärt, på gränsen till det ungt filosofiska, mitt i alltihopa.. Och ingen annan än Mikael Niemi kan vara så här utstuderad och balansera på gränsen för vad som är läsbart. Och samtidigt läsvärt.

Huvudpersonen är naturvetare på gymnasiet, hatar överklassnissarna omkring sig (skitarna) lika mycket som de övriga (idioterna), som finner sig i sin Svenssonlott i livet, och gör uppror mot rubbet. Han upptäcker glädjen i att kunna uttrycka sig rebelliskt i diktform, och gör det bl a för att tjejen han gillar ska upptäcka honom. Men det ena efter det andra urartar totalt, och katastrofen är i princip ett faktum... Och slutar ändå både gott och olyckligt...

/Tuija

1 kommentar:

Natalie sa...

En aning speciell bok. Men lutar inte nödvändigtvis åt det negativa. Boken var intressan och man visste inte riktig vad som skulle hända. Gillade boken och rekommenderar den för er som gillar lite annorlunda böcker.