måndag 30 maj 2011

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

Författare: Sara Ohlsson.
uHc, 2011, Kärlek, Vänskap, Övrigt.

Detta är Sara Ohlssons debutbok och handlar om sjuttonåriga Olivia som plötsligt förlorar fotfästet när hennes pojkvän gör slut. I tre år har de varit tillsammans och nu vet hon inte längre hur hon skall fortsätta. Skolan är hemsk, dagarna alldeles för långa och samtidigt som hon förlorar hopp om livet märker hon att hennes familj håller på att braka samman.

Kompisarna stöttar, men ingen förstår riktigt vad det är hon går igenom och mitt i den stora svarta sorgen väcks hennes kropp till liv. Hennes pojkvän John var den vackraste, bästa, mest underbara kille hon någonsin kunnat tänka sig och tillsammans med sin bästa kompis försöker hon på olika sätt att vinna honom tillbaka. Samtidigt pirrar det i hennes mage för varje blick hon får av bonn-Kalle och klasskompisen Daniels händer mot huden gör henne fullkomligt galen.

Är det okej att ha sex fast man inte är ihop? Och är det okej att vara kär i en kille men ligga med någon annan? Kanske om det är på hennes egna villkor…Fast risken finns förstås att folk börjar kalla henne för slampa…och hon vill ju inte att någon annan skall bli sårad på vägen…

Det här är en bok om tjejers rätt till sina egna kroppar, om att ta makten över sitt eget liv, om skillnaderna mellan att vara kär och att vara kåt, om svårigheten att hitta tillbaka till sig själv när man tidigare delat allt med någon annan. Och det är en bra bok, som jag tror att många kan känna igen sig i, med korta kapitel som gör att man rusar igenom texten. Mig lämnade den också med en hel del frågor -
vilket är egentligen det bästa sättet att ta sig igenom olycklig kärlek? Och hur skyddar man sig mot andra människors fördomar och förväntningar? Alltså, en bra bok att diskutera.

/Johanna

Inga kommentarer: