måndag 11 juli 2011

Regn och åska

Författare: Håkan Lindquist.
uHc, 2011, Homo, Kärlek.

Vacker, sinnlig kärlek - fast inte av det vanligaste slaget.

Oscar, 16 år, bor i Visby med sin mamma, och på en liten semestertur med henne till Estland råkar han på en kille; Rein, som han blir upp över öronen förälskad i. Verkligen blixt och dunder. Och väl hemma igen växer bara längtan ännu mer... hur ska framtiden utvecklas? Han får en ny chans samma sommar, att åka tillbaka till Rein och eventuellt fördjupa deras förhållande.

En ovanlig bok i det avseendet att den beskriver killars kärlek som något otroligt vackert och sinnligt, nästan lite kvinnligt, vilket inte känns 100% trovärdigt. Men - det är ju en man som skrivit boken, så bevisligen kan de...! Vad som ytterligare gör att boken inte känns 100% är att han inte lyckas få en ungdomlig ton i dialogerna - det känns tyvärr mer som en vuxens uttryckssätt än en sextonårings. Vilket inte är hela världen, men drar tyvärr ned helhetsintrycket.

Vad som skiljer denna bok från många andra, som berättar om homosexuell kärlek, är dels att den är otroligt fysisk. Pang på. Redan från början. En annan ovanlig aspekt är också att den skildrar, och fokuserar, på själva känslorna - allt det underbara och positiva, istället för att problematisera. Många gånger ligger tonvikten på det här med "att komma ut", dvs hur omgivningen kommer att reagera. Här känns den biten nästan fånigt, och overkligt, enkel - alla verkar bara tycka att det är helt naturligt och fint, och riktigt så enkelt tror jag inte att det är för de flesta i den situationen. Dock får Rein och Oscar (Regn och Åska) känna på ett litet uns av s k hatbrott - några ryska killar försöker aggressivt ge sig på dem. Annars är det bara gulligt, med massor av ordlekeri och diktskrivande. Lite ovanligt för att vara killar, men visst - helt ok om än inte helt trovärdigt, som sagt...

/Tuija

Inga kommentarer: