tisdag 12 juli 2011

Ung, bög och jävligt kär

Författare: Johannes Sandreyo.
uHc, 2010, Homo, Kärlek, Sport, Vänskap.

Ännu en vacker - men betydligt mer komplex och komplicerad - kärlekshistoria mellan två sextonåriga killar utanför Stockholm.

Filip är en skicklig dansare, lever ensam med sin något försupne pappa, och berättar för honom till slut, efter många års insikt, att han gillar killar. Vilket han redan i förväg visste aldrig skulle falla i god jord... Han är dessutom hemligt förälskad i tjejernas gunstling Emilio, latinokillen som är kung på fotbollsplan. Men också en typ av värsting, som är inblandad i en hel del skumma saker. Båda råkar dessutom bli inblandade i samma rånförsök - Filip som vittne och Emilio som brottsling - utan att de vet om det. De lär iallafall känna varandra, Filip är jättelycklig och låter till slut Emilio förstå vad han känner för honom. Med ödesdigra konsekvenser. Emilio slår bakut med alla klutar, men allt eftersom tiden går och han brottas med sina tankar och känslor, tvingas han inse - och acceptera - vad även han egentligen känner.

Det är svåra frågor som tas upp, men inte desto mindre viktiga - eller vanliga heller, för den delen. Sandreyo skriver rappt och spännande, det är mycket tuffhet och machokultur, just så rå jargong det bara kan vara bland coola tonårskillar. Det är inga diktskrivande mjukisar här inte, utan vältränade sportkillar, som får det jobbigt med rykten och skvaller, snack bakom ryggen och allmän illvilja från många håll. Men mycket positivt stöd också! Våld, droger och kriminalitet är andra ingredienser som löper parallellt med den komplicerade kärlekshistorien, som gör att boken har ytterligare något mer att säga, vilket känns bra. Och tonen känns äkta och trovärdig. Klart läsvärd!

/Tuija

Inga kommentarer: