måndag 26 september 2011

Helena

Författare: Josephine Angelini.
uHce, 2011, Action, Fantasy, Mystik.

Alldeles nytt, och ändå har jag läst det förr... En fantastisk blandning av Twilight och Percy Jackson, dessutom med en familj som är en korsning av Weasleys i Harry Potter och Edwards vampyrfamilj i Twilight. Så vad kan det bli av detta? Jo, en ganska spännande historia med halvgudsbarn, där man får sig en rejäl dos grekisk mytologi - dock inte lika pedagogiskt som i Percy Jackson. Här förutsätts att man känner till en hel del redan, annars blir det svårt att hålla isär gudarnas öden och äventyr. Vilket faktiskt inte gör något för historiens egen skull - det är hyfsat lätt att hänga med ändå.

Helena lever ensam med sin pappa efter att mamman övergivit dem i Helenas barndom. Hon är gudavacker, men har oerhört svårt att hantera folks uppmärksamhet - hon blir fysiskt illamående och får magkramper. En dag dyker en hel familj (med några släktingar) upp på ön där de bor, varav några av killarna givetvis dyker upp på Helenas skola. Gudasnygga de också, men Helena får ett fullständigt obegripligt hatanfall när hon ser Lucas första gången. Hon försöker bokstavligen ha ihjäl honom, dock utan att lyckas, och efter ett antal sammandrabbningar då hon hör röster och ser syner samtidigt som hon ser Lucas, så händer något, och hatet försvinner. Poff! Och ersätts av... vadå? Kärlek, förstås. Men det är samma omöjliga kärlekshistoria som i Twilight, här är dock båda (alla!) gudaättlingar, som har fantastiska, övernaturliga förmågor, så det är väldigt Twilightlikt...

Men givetvis händer väldigt mycket annat spännande - mörka krafter jagar Helena och vill döda henne till varje pris, så hon drillas i att hantera sina övernaturliga gåvor (flygkonst och blixtar) så att hon kan försvara sig. Dödas hon är det en fullständig katastrof för alla. Alltså får det inte hända. Spännande men lite för guldigt omslag för att ge rätt associationer - det är spänning och action på ganska hög nivå även om kärlekshistorien är det bärande elementet. Detta är första delen i trilogin Starcrossed.

/Tuija

4 kommentarer:

Natalie sa...

Helena nådde upp till mina förväntningar och mer därtill. Boken är spännande och men är samtidigt inte för mycket. Boken har sina romantiska, äventyrliga och pinsamma stunder vilket är perfekt för någon som söker en sådan bok. Även om boken är tjock tar den slut alldeles för snabbt och jag kan knappt vänta tills nästa bok kommer ut.

Helena får 4,5 av 5 poäng

Klara sa...

Jag tyckte att boken var väldigt bra och jag håller verkligen med Natalie på alla punkter. Fast slutet var inte riktigt som jag ville att det skulle vara.

Boken får 5 av 5 poäng.

angelica sa...

Helena var VÄLDIGT bra, och som dem andra säger längtar jag SÅ mycket till andra boken kommer ut! Det händer så mycket i boken och ändå tar den slut så fort!

Helt klart 5 av 5 poäng

Unknown sa...

Har nu läst tvåan och den var lite av en besvikelse.. Höll inte alls upp till första bokens mått. Men trots detta ska jag ge trean en chans.
Efter hur tvåan slutade kan man bara vänta sig en katastrof mellan gudavärlden ovh människovärlden..