fredag 27 januari 2012

Jellicoe Road

Författare: Melina Marchetta.
uHce, 2012, Kärlek, Vänskap, Övrigt, På engelska.

Detta är Taylor Markhams berättelse.

Taylor - som blev lämnad utanför Seven Eleven när hon var elva år och sedan dess bott på internatskolan på Jellicoe Road.
Taylor - en egensinnig ensamvarg som helst hade sluppit allt ansvar men av någon anledning blir vald till ledare för internatet när seniorerna slutar.
Taylor - som inte kan sluta tänka på sin missbrukande mamma som övergivit henne.
Taylor - som inte kan sluta tänka på sin pappa som antagligen är död.
Taylor - som inte heller kan sluta tänka på den man som en dag när hon var liten sköt huvudet av sig mitt framför henne.

Staden hon bor i är uppdelad på tre områden. Internateleverna har sitt, stadsborna har sitt och det tredje styrs av militärskolan som varje år kommer dit för sex veckors utomhusträning. Som ledare måste Taylor se till att skolan vinner det årliga gränskriget. Lättare sagt än gjort. Problem uppstår genast med de andra ledarna - stadsbornas snygga Chaz Santangelo och kadetternas känslokalla Jonah Griggs. Den senare densamma som för tre år sedan svek hennes förtroende fullständigt och hon helst aldrig vill återse.

Mitt i förvirringen försvinner Hannah, den kvinna som hittade Taylor utanför Seven Eleven och som nu är hennes enda trygghet. Efter sig lämnar hon en berättelse, om fem ungdomar som levde i stan på åttiotalet, och det är något bekant med den som Taylor inte kan sätta fingret på. En röst från det förflutna - en röst som griper tag om hennes hjärta och vägrar att släppa taget. Dessutom är det den där pojken som kommer till henne i drömmarna…

Jellicoe Road handlar om vänskap och familj, om lycka och sorg. Det är också en underbar kärlekshistoria. Den börjar kanske lite trögt men sedan håller den sig fast. Melina Marchetta lyckas verkligen knyta ihop de svåraste av trådar och boken är Johanna Lindbäcks favorit alla kategorier 2011.

/Johanna.

3 kommentarer:

Tuija sa...

Åååh...årets i särklass bästa tonårsbok... Jag älskar den helt och fullt - dock med det förvarnade förbehållet att den är lite svår/rörig i början, innan man fått kläm på hur saker hänger ihop. Istället vänder man sig tillbaka många gånger under läsningens gång till de där första sidorna, för att verkligen ha kollen på hur allt egentligen gick till när det började, och vem som var vem där i början... Det är ett fantastiskt upplägg på boken, som tangerar riktigt bra vuxenromaners struktur - det är såhär en bra bok ska skrivas!!

Unknown sa...

Håller helt med Tuija. Krånglig i början men det är värt det när man väl kommer in i den. Kunde aldrig läsa den här i skolan eller på bussen för jag började bara att gråta. Helt Riktigt Underbar!!!
För er vana läsare är detta en riktigt stor rekommendation.

5 + av 5 p.

Unknown sa...

En fantastiskt genomtänkt och välskriven bok. Helt klart en av de bästa jag har läst. När boken var slut ville man bara ha mer, förstå mer, läsa mer. Även om början var svår och krånglig, faller bitarna sakta på plats om man bara orkar fortsätta. Enjoy!