fredag 13 april 2012

En sån där vidrig bok där mamman dör

Författare: Sonya Sones.
uHce.o3, 2012, Humor, Kärlek, Sorgligt, Vänskap.

Hon har verkligen lyckats igen, efter dundersuccéerna "Vad min flickvän/ mina vänner inte vet"... Det är precis lika klockrent beskrivet, i samma rytmiska, poetiska, väl avvägda anda, som de andra två tidigare böckerna. Och det är verkligen en konst att med så små medel - dvs minsta möjliga uttryck = mängd ord, få sagt allt det man vill och dessutom lite till mellan raderna.

Här handlar det om Ruby, vars älskade mamma dör, vilket gör att hon måste flytta tvärs över USA för att bo med sin pappa som hon aldrig träffat. Tror hon. Det är mycket hon tror och väldigt lite hon vet, och sakta rullas sanningen upp för både henne och läsaren. Men det är att gå händelserna i förväg. För det är mycket jobbigare saker i vägen innan hon når så långt.

En av dem är att hennes pappa är en megakändis i Hollywood (liksom bekantskapskretsen och grannarna också är, till hennes stora chock men också illa dolda förtjusning). Och detta får givetvis konsekvenser för henne också - helt plötsligt är hon oscarsvinnarens "återfunna" dotter, och blir också föremål för en uppmärksamhet hon aldrig bett om. I den nya skolan, med alla andra kändisbarn, är detta mest pest. Samtidigt saknar hon sin bästis Lizzie så fruktansvärt, liksom sin älskade pojkvän, och allt detta sammantaget gör henne till den mest ensamma människan på jorden, tycker hon. Livet är verkligen mest skit. Och då är detta ändå bara början... Det kommer att bli mycket, mycket värre...

Men detta elände är så ljuvligt skildrat med glimten i ögat och en härligt distanserad självironi, så man vet inte om man ska skratta eller gråta. Det är bara så mycket.. av allting. Och så bra, trots att en massa fördomar förstärks kring jetsetlivet i Hollywood. Dock med en lagom dos humor i sann feelgood-anda, trots allt sorgligt som händer. Absolut rekommenderbar, för det är en sann njutning att läsa!

/Tuija

2 kommentarer:

Natalie sa...

Den här boken var helt underbar!
Jag var fast efter att bara ha läst titlen!

Rekommenderas stort!

5 av 5 poäng

Louise sa...

Helt lysande! Språket är så medryckande, välformulerat och originellt att det är nästintill omöjligt att slita sig. Sonya Sones är en briljant författare!
Sorg, humor, kärlek och klockren självironi, blandas på ett väldigt skickligt och igenkännande sätt.
Jag läste boken på engelska, "One of those hideous books where the mother dies", och den är relativt lättläst. Man fastnar direkt och vill aldrig att den ska ta slut.