torsdag 8 augusti 2013

Vad jag såg och när jag ljög

Författare: Judy Blundell.
2013, Deckare, Historiskt, Kärlek.

Lite kul med en historiskt anknuten thrillerhistoria - såna vimlar det inte av för tonåringar. Den handlar om femtonåriga Evie, vars styvpappa Joe just kommit tillbaka till USA efter att ha stridit i andra världskrigets Europa. Evie och hennes mamma är hellyckliga över att ha honom hemma i New York igen, livet återgår till sina vanligare rutiner - tills Joe plötsligt och oväntat en kväll föreslår att de genast ska packa in sig i bilen och köra ner till Florida på semester. Unna sig lite lyx.

På hotellet lär de känna ett annat par från New York som de kommer att umgås mycket med, och en dag dyker en riktig ursnygging upp, och Evie faller pladask. Trots att Peter är 23. När Joe upptäcker vem Peter är drar en mörk skugga över både honom och deras tillvaro - de kände varandra i kriget, och någon av dem tycks ha en hake på den andre. Vad? Evie försöker få Peter att berätta vid något av de få tillfällen de är för sig själva, för hennes undersköna mamma är ständigt med som förkläde... Eller? Och varför dricker Joe allt mer, och blir allt mer irriterad så fort Peter är med i deras stora sällskap? Och en dag, när en orkan drar in och Peter blivit övertalad att följa med hennes mamma och pappa ut på en havstur, kommer endast föräldrarna tillbaka... Vad hände på båten? Egentligen?

Många frågor, som efter hand får mer eller mindre svar.. somligt lämnas liksom lite öppet.. Hur var det egentligen?... Vem kunde Evie egentligen lita på när alla omkring henne plötsligt föreföll ha ljugit - var hennes föräldrar mer trovärdiga än hennes stora kärlek? Som hon egentligen inte kände alls...
Det är spännande, med intressanta tidsmarkörer och naiv tonårskärlek. Eller? Absolut läsvärd!

/Tuija

Inga kommentarer: