måndag 9 december 2013

Sagoberättaren

Författare: Antonia Michaelis.
2013, Deckare, Kärlek, Sorgligt, Utanförskap, Övrigt.

Något så ovanligt som en lysande tonårbok, som inte bara känns väldigt litterär, utan också är otroligt fängslande och gripande. Och dessutom utspelar sig i Tyskland. Fantastiskt uppfriskande, som motvikt till all amerikansk underhållning för stunden. Och utspelar sig i Tyskland gör den ju antagligen för att författarinnan är därifrån. Och dessutom vid den tyska Östersjökusten, en kall vinter. Bara omslaget är en njutning i sig, och att dessutom föreställa sig att tjejen på bilden faktiskt vänder sig rakt emot oss, här på andra sidan Östersjön, känns lite häftigt.

Bokens berättare är iallafall Anna, som är i slutspurten inför studenten, och utgångsläget för hela historien är hennes nyfikenhet kring en av killarna på skolan; Abel - "den polske apotekaren". Hon vet ingenting om honom, mer än att han förefaller mycket ensam, och säljer.. ja vadå - droger? - till andra ungdomar på skolan. För att stilla sin nyfikenhet och sin fascination över killen hon dras till, försöker hon lära känna honom så gott det går. Vilket inte är så lätt - han drar sig alltid undan i sitt skal. Men hon får veta att han har en lillasyster, Micha, att han för stunden lever ensam med henne för mamman har försvunnit, att han skulle göra vad som helst för att skydda henne mot allt det onda. Som är..? Ja, det får lilla Micha, och även Anna så småningom, lära känna genom sagan han berättar för Micha, en saga som man snart förstår är deras verklighet, förklädd till goda och onda figurer... Som verkligen finns i den verkliga världen. För det är många som är ute efter dem - inte kan väl en ung, ännu inte 18 år fyllda, kille ta hand om sin lillasyster i alla evigheter, om inte mamman snart dyker upp? Michas obehagliga pappa, Michas fröken, de sociala myndigheterna.. hoten mot Abels och Michas sköra tillvaro blir bara fler och fler. Och människor runt omkring dem börjar dö, en efter en. Vad är det som pågår egentligen? Och vad är det Abel sysslar med på nätterna (eftersom han sover sig igenom lektionerna) för att försörja sig själv och sin syster? Frågorna är oändligt många, och svaren så få - och dem får Anna i regel alldeles för sent, i sagans form. Hur ska hon kunna hjälpa Abel, som ingen hjälp vill ha, och vem är det egentligen som dödar folk omkring dem? Obehagen bara växer och växer - vem är egentligen ute efter vem? Och varför? Och vem är egentligen god och vem är ond?

Snyggt och smart skrivet, stundtals oerhört poetiskt och vackert, massor av symbolik och oväntade vändningar. En rysdeckare, som egentligen är så otroligt mycket mer -  en riktigt sorglig berättelse om några riktigt tragiska människoöden så nära oss... Läs och låt även dig gripas med! För det här var det bästa jag läst på länge, en riktigt stor läsupplevelse!

Tuija

Inga kommentarer: