onsdag 19 mars 2014

I huvudet på Colin Fischer

Författare: Ashley Edward Miller &  Zack Stentz.
2014, Annorlundaskap, Deckare, Vänskap, Övrigt.

Ja, i det huvudet finns det framför allt massor av detaljer och fakta, men framför allt en hel del funderingar och logiskt tänkande. Colin är nämligen en väldigt smart 14-åring med Aspergers syndrom. Och trots att det egentligen ska föreställa nån form av deckarhistoria, så är det inte riktigt den känslan som dröjer sig kvar. Snarare är det en fascination över att komma nära en person med de här egenskaperna, för man får verkligen en inblick i att det inte är lätt att leva med detta, men inte heller helt lätt att leva i närheten av det. Lite av ”I rymden finns inga känslor” är det över den, och Colins stora problem ligger i att kunna tolka omgivningen rätt – andras känslor och sinnesstämningar (han lever med fusklappar för att kunna tolka folks minspel rätt), men också fysisk närhet, höga ljud, olika dofter mm är jättejobbigt. Men han har sina knep för att hantera det där!

Och vi får alltså följa honom från det att han börjar på High school, för första gången på egen hand, utan assistent. Mycket hån, trakasserier, och annat trist förföljer honom från första stund, men ganska omgående inträffar något helt annat, förfärligt – ett pistolskott avlossas under ett födelsedagsfirande i skolmatsalen, och Colins värsta mobbare blir misstänkt och avstängd. Istället för att bli lättad och glad över detta, räknar han snabbt ut att mobbaren måste vara oskyldig, och han börjar jobba på att sätta dit den verklige brottslingen. Vilket blir ganska dramatiskt!

Det är sammantaget en både intressant, spännande och väldigt fin historia om livet kring en faktanörd och Sherlock Homes-fan – en detaljernas kille!

/Tuija

Inga kommentarer: