måndag 24 mars 2014

Nattens cirkus

Författare: Erin Morgenstern.
2012, Mystik, Kärlek, Historiskt, Övrigt.

Nattens cirkus tror jag är en rätt annorlunda bok. Den kan passa dig som blivit lite äldre och söker dig vidare efter otaliga omläsningar av Harry Potter-böckerna. Eller dig som tycker om 1800-talets höga hattar, frasiga kjolar, fantastiska konsthantverk, välformulerade samtal och annat som inte är vardagsmat nuförtiden. Eller dig som uppskattar en trevande och försynt men under ytan passionerad kärlekshistoria.

Cirkusen, den som är öppen på natten, är inte lik någon annan cirkus du hört talas om. Det är definitivt inte den typen av underhållning vi svenskar och européer av idag i första hand tänker på. Nej, den påminner mer om en blandning av äldre tiders Kiviks marknad och dagens nycirkus såsom Cirkus Cirkör. Kanske har den också en släng av kringresande "freak shows", som var så vanligt på 1800-talet. Fast det handlar ändå inte om det heller, inte alls, långt ifrån. Det här är något annat. Här finns sådant du inte har kunnat föreställa dig. Men saken är den att vissa artister kan böja sin kropp på oanade sätt, andra kan få dig att tro att du sett någon böja sin kropp på oanade sätt.

Mitt i allt detta uppstår kärlek mellan två alldeles speciella magiker. De spelar ett spel som de inte vet reglerna för eller när det ska sluta. Men det handlar om att använda fantasin och viljans krafter för att övervinna varandra. Frågan är om någon av dem verkligen vill vinna?

Bailey försöker fråga mer om rêveurerna och deras halsdukar, men innan han gör det drar Poppet med honom in i ett annat tält. Den syn som möter honom därinne får honom att tystna tvärt.

Känslan påminner honom om årets första snö, de där första timmarna då allting är insvept i ett vitt täcke, mjukt och tyst.

Allting i tältet är vitt. Ingenting är svart, inte ens ränderna är synliga på väggarna. En skimrande, nästan bländande vithet. Mellan träd och blommor och gräs slingrar sig gångar belagda med grovt grus. Varenda löv, vartenda kronblad är vitt som snö.

"Vad är det här?" frågar Bailey. Han hann inte läsa skylten ovanför ingången.

Läs Nattens cirkus för den ovanliga historiens skull, för de fantastiska miljöer och fenomen som beskrivs på ett mycket vackert sätt. De flesta kommer nog att önska sig "tillbaka" till ett 1800-tal där allt kan hända och allt kanske hände.
Boken är egentligen en vuxenbok, men passar alldeles utmärkt för ungdomar att läsa.

/ Carolina

1 kommentar:

Elen sa...

Så jäkla bra bok, blir vårvarm hela jag när jag tänker på den.