torsdag 3 april 2014

Drömgångare

Författare: Samantha Shannon.
2013, Dystopi, Fantasy, Science Fiction.

I ett framtida alternativt London - närmare bestämt 2059 - bor Paige Mahoney. Paige är klärvoajant - en människa som har övernaturliga krafter. För 200 år sedan inrättades det ett säkerhetssystem vid namn Scion, som jobbar för att få bort de klärvoajanta människorna genom förföljelse och avrättning. För att inte bli infångad och dödad är Paige med i ett kriminellt gäng som jobbar med att köpa och sälja eftertraktade andar. Hon lever under jorden, ljuger för sin pappa om vad hon gör och lever ett rent allmänt riskabelt liv. Vilket passar hennes upproriska, orädda och kaxiga personlighet. Men Paige har  ytterligare ett problem. Hon tillhör nämligen en väldigt sällsynt sort av voajans - hon är drömgångare, en av de ytterst få som kan ta sig in i någon annans medvetande, något som kommer att ställa till problem för henne.

Av misstag r
åkar hon döda en vakt på tunnelbanan, nästan två, och blir nästan genast infångad. Inte utan motstånd, men ingen kan smita från Scion hur länge som helst. När berättelsen fortskrider visar det sig att allt inte är som det ser ut, och det finns mycket som gömmer sig under ytan. Scion är inte vad det ser ut som, och Paige blir ganska snart medveten om hur värdefulla hennes krafter verkligen är. Tydligen finns det fler fiender där ute än Scion, och Paige blir fruktansvärt fort inblandad mot sin vilja.

I och med den stora str
ömmen av dystopiska fantasy-böcker på senare tid hade jag inte väldigt höga förväntningar innan jag började läsa, men de tankarna krossas fort. Drömgångare är i en klass för sig, utan de flesta klichéer, kärleksdramer och svaga huvudpersoner. Paige har en stark personlighet, och i och med att hon är 19, är hon mer som en vuxen, än vad böcker av detta slag brukar ha. Världen Shannon har byggt upp är unik i sitt slag, och det är svårt att släppa boken från sig. Även med alla nya termer och ny information, går det fort att ta sig in i världen och man blir inte besviken.
Boken är unik, och man blir positivt överraskad. Den är definitivt läsvärd, och det enda negativa som finns att säga är att den tog slut, och att man nu är tvungen att vänta på det sex uppföljarna.

/Siri

1 kommentar:

Amanda sa...

Det här är en av dem bästa böckerna jag någonsin har läst! När den tog slut blev det alldeles tomt och det enda jag ville var att läsa om den igen! Kan inte vänta tills uppföljaren kommer ut!