fredag 15 maj 2015

Du föll och jag för dig

OmslagsbildFörfattare: Lina Stoltz.
2015, Kärlek, Övrigt.

Det här är historien om Frida och Jakob. Om hur Frida föll som en fura för Jakobs blick. Men också om hans fall mot avgrunden? För det är en komplicerad kärlekshistoria.

Frida är i alla fall en tjej i tvåan på gymnasiet, på gränsen till präktig - men ändå absolut inte. Hon är storasyster i en prästfamilj, skötsam, ordentlig, ambitiös - men ändå en väldigt vanlig tjej; framåt, tar för sig, lever inte under föräldrarnas religiösa ok. Jakob är en vanlig hockeykille, tror man - tror han. Vad som kanske är mindre vanligt i sammanhanget är att han parallellt med det helst inte dricker alkohol utan hellre röker på. Och tar tabletter. Och är med vid inbrott. Och strular en del i skolan.  Och när detta når Fridas föräldrar försöker de stoppa deras förhållande - Jakob är inte bra för Frida, punkt slut. Och det här är ett intrikat problem i sig - när föräldrar lägger sig i vem man vill umgås med.

Men bådas familjer brottas med många andra problem, också - Fridas pappa tvivlar på sitt prästjobb och säger upp sig! Fridas mellansyster Astrid har det kämpigare än kämpigt - mobbad, ensam, utstött; en totalt ensam 13-åring som ger mig magont när jag läser... Jakobs mamma är skicklig på att hantera vinboxen i köksskåpet och argumenten däromkring... Jakobs pappa skogsarbetaren, som överhuvudtaget inte kan kommunicera med sin egen son, ger jag inte mycket för... Ja, här finns många ingångar i många sorters, inte helt ovanlig, familjeproblematik. Och det svåraste är nog ändå Jakobs droger... Frida ber honom välja - men varför ska de vara ihop på just hennes villkor, och inte på hans? Detta är inget jag på något sätt försvarar, tvärtom, men Stoltz lyckas belysa åtskilliga problem från olika synvinklar, som gör att man inte kan se svart eller vitt på svåra saker... det är ju just därför de är svåra! Däremot blir jag aldrig riktigt klok på hur Jakob egentligen resonerar kring sina droger, för han svarar aldrig, varken inför Frida eller läsaren, på frågan Varför? Men det är en tänkvärd bok, fint skriven, med mycket att reflektera över.

 /Tuija

Inga kommentarer: