fredag 14 augusti 2015

Kaninhjärta

Omslagsbild
Författare: Christin Ljungqvist.
2012, Annorlundaskap, Försvinnanden, Mystik, Självmord.


Så har jag då äntligen läst Christin Ljungqvists allra första bok, debuten från 2012 som blev så hyllad så jag blev nyfiken redan då. Men alltså inte har läst förrän nu. Med andra ord har jag läst hennes böcker baklänges - Rävsång först, sedan Fågelbarn, och nu alltså även denna. Och hon är verkligen en stark berättare, med väldigt starka historier att berätta. Ändå känns hennes Fågelbarn som den i särklass mest berörande, även om alla är mörka och kryper in under huden. Men de är också så intressant upplagda - jag fascinerades nu av att redan i den första boken förekommer huvudpersonen i bok två, som sen finns perifert i bok tre. Men tidsmässigt utspelar de sig nästan samtidigt! Alltså måste hon haft alla tre böckerna ganska klart för sig i huvudet redan när hon skrev denna första... Och DET tycker jag är lite häftigt, eftersom jag ju läst dem baklänges och kanske annars inte hade noterat detta intressanta!


Nåväl - Kaninhjärta handlar i alla fall om de två tvillingsystrarna Mary och Anne, boende i Vallda utanför Kungsbacka, söder om Göteborg. Mary är mörk, ganska destruktiv, ganska jobbig - och så tvillingar och lika de är, så är ändå Anne hennes motsats. Vilket kan behövas för att balansera upp tillvaron. Deras pappa har lämnat familjen och bor inne i Göteborg med en ny kvinna, mamman försöker återhämta sig, och återfinna sig själv, efter uppbrottet - och återigen, som i Fågelbarn, är de föräldrar som inte riktigt har den kontakten med sina barn som de borde ha. För då skulle inte allt det som händer kanske inträffa... Men mer lyssnande och inkännande vuxenskap hade varit önskvärt i vilket fall. De här två flickorna är nämligen inte som alla andra. På många sätt i och för sig, men främst för att de är synska. Och de kompletterar varandra. Medan Mary har förmågan att låna ut sin fysiska kropp till någon i andevärlden, är Anne den som kan se det hända, dvs vem det är och vad som sägs.


Och denna ödesdigra sommar rymmer flickorna ifrån mamman och bor olovandes i pappans lägenhet i stan medan han är i Thailand. De lär känna ett medium som drar in dem i det synska sökandet efter en försvunnen liten flicka, och detta tar en ände med förskräckelse. Samtidigt lever Anne i skuggan av sin utåtagerande och destruktiva syster, med vetskapen, från en ande, om att Mary kommer att ta livet av sig.  Därför går mycket energi åt att hålla alla vassa föremål så långt från Mary som möjligt och samtidigt finnas till för hennes dåligmående - fast det egentligen är en vuxenuppgift. Anne har det verkligen inte lätt, och det blir inte lättare allt eftersom sökandet efter den lilla flickan eskalerar. Om de finner henne? Läs själv. För Christin Ljungqvist bjuder verkligen på läsupplevelser. Och jag ser med spänd förväntan fram emot vad hon kommer att bjuda på nästa gång!


/Tuija

Inga kommentarer: