tisdag 4 augusti 2015

Se dig inte om

Omslagsbild
Författare: Anne Cassidy.
2015, Thriller, Övrigt.


Så har då Anne Cassidy, som är så bra på att skriva psykologiska thrillers, gjort det oväntade - att skriva en uppföljare till boken "En andra chans" som kom ut på svenska redan 2007! Boken som handlade om en ung tjej, som just släppts ut ur fängelse för ett mord - egentligen dråp - hon begått som barn. Som handlade om det jobbiga i att leva under annan identitet för att slippa häxjakten på henne, för det brott hon begått, men som hon egentligen nu sonat.


Nu tar alltså efterföljaren vid när det gått ytterligare år, och hon levt under ytterligare några namn, anonymt, men under ständig kontroll och övervakning av myndigheter. Men framför allt fokuserar den på det upplevda inre fängelse som hon känner sig leva i - att aldrig någonsin bli fri från det hon gjort, att aldrig mer få vara den hon egentligen är och skulle vilja vara, att aldrig mer få leva fritt och bestämma själv över sitt liv. Och en dag har hon drivits till den ytterlighet där hon bara inte orkar mer, utan bestämmer sig för att rymma, att själv skapa sig en ny, hemlig identitet, som inte myndigheterna har koll och makt över. Och hur hon lyckas med det... ja läs själv.


Det är en intressant inblick i hur livet kan te sig för någon som aldrig kan slippa ifrån sitt förflutna, aldrig kan sona sitt brott gott nog, aldrig kan bli förlåten, varken av omgivning eller sig själv.
Jennifer - alias Alice, alias Kate, alias Becky... ja, hon har det sannerligen inte lätt. Men det finns ljus i tunneln. Tack och lov. Spännande och snyggt skrivet, som vanligt.


/Tuija


Inga kommentarer: