måndag 28 september 2015

Som stjärnor i natten

Omslagsbild
Författare: Jennifer Niven.
2015, Annorlundaskap, Kärlek, Självmord, Sorgligt.


En riktigt vacker bok om riktigt sorgliga saker. Hon - överlevde trafikolyckan som tog hennes systers liv. Han - överlever knappt sin vardag. Och möts gör de - uppe i skolans klocktorn, farligt nära kanten, båda var för sig på väg att kanske sätta punkt för framtiden, för den orkar de knappast med.


Men när Finch ser populära Violet stå där lyckas han försiktigt locka ned henne igen. Alla tror dock att det var precis tvärtom - för Finch är den som omgivningen kallar Freak, den som alla vet är helt knasig, och den som möjligen skulle kunna tänkas ta livet av sig. Inte Violet - hon går ju, sakteligen, åt rätt håll med sin sorg och tomhet efter att storasystern dog i bilkraschen de var inblandade i för nästan ett år sedan. Violet lyckas få Finch att hålla tyst om vad hon var på väg att göra (hur skulle hennes föräldrar kunna överleva även det..), mot att hon samarbetar med honom om ett skolprojekt där de ska undersöka närområdet, dvs göra utflykter åt olika håll i grannskapet.

Och under tiden lär de känna varann - Finch vår veta varför hon slutat skriva sedan systern dog, vilket var det enda hon brann för tidigare. Och Violet får inblick i de mörkaste perioder som Finch förvinner in i... Medan hennes värld växer en smula i taget, tack vare Finch och kärleken och tilliten till honom, så krymper hans - hur hon än försöker stötta honom inser hon ändå inte riktigt vidden av hur hans bipolära vardag ser ut. Och påverkar honom. Men även henne.

Det är som sagt oerhört vackert och sorgligt, riktigt smärtsamt emellanåt, och riktigt snyggt skrivet. En starkt lysande stjärna i natten...

/Tuija

Inga kommentarer: