fredag 13 november 2015

Det är dags att inte freaka ut

Omslagsbild
Författare: Stephanie Tromly.
2015, Action, Deckare, Humor, Thriller.


En riktigt uppfriskande actionkomedi i bokform! Inte så ofta man stöter på det, men här finns tempo och knasigheter, men också djup och allvar, i en lite ovanlig deckare.


Zoe är nyinflyttad i stan efter sina föräldrars skilsmässa. Hon känner sig utanför och lite udda, men inser snabbt att hon inte är hälften så udda som Digby, som hon upplever nästan stalkar henne. Han dyker upp i tid och otid, verkar ha helkoll på henne, är på gränsen till oförskämd hela tiden - och dessutom lyckas han dra in henne i en hel massa konstigheter. Han undersöker försvinnandet av en ung tjej, som man tror har kidnappats - främst för att hans egen lillasyster försvann på liknande sätt ett antal år sedan. Kanske kan han komma något på spåren om han lyckas lösa det nya fallet, som polisen inte gör tillräckligt kring?


Och visst lyckas han klura ut en hel del kring det nya försvinnandet - men hela tiden blir Zoe och två andra av Digbys kompisar inblandade upp över öronen i fullständigt livsfarliga och helgalna projekt, som alla, sent omsider, leder närmare lösningen.


Humor i böcker är svårt, smaken är så olika kring vad som är lustigt utan att det blir too much. Vilket är ganska vanligt. Här balanseras den humoristiska tonen ganska lagom, man blir underhållen på hög nivå, utan att det känns tramsigt. Sen kan ju somligt ändå kännas helt osannolikt... men vad gör inte det i en actionkomedi i filmform? Därför köper jag det mesta som händer, just för att det är så underbart osannolikt. Gillar!

/Tuija

Inga kommentarer: