onsdag 4 november 2015

Mördarens apa

Omslagsbild
Författare: Jakob Wegelius.
2014, Äventyr, Deckare, Historiskt


-Ja, Hagenbecks ombud åt lejonet ju opp,
en gorilla klättra ner i vår maskin.
För att härma maskinisten slog hon fram och back och stopp,
tills jag sköt henne med skepparens karbin.

Ja, så sjunger Evert Taube i visan “Möte i monsunen” från 1935, om ett möte mellan två fartyg på Indiska Oceanen och förmodligen är det så att just dessa rader har inspirerat Jakob Wegelius till berättelserna om gorillan Sally Jones. Läs också bilderboken Legenden om Sally Jones, för att lära känna henne.  Tidsperioden för historien uppskattar jag till 1920-1940-tal.

Apan i boken är dock inte som apan i visan. Sally Jones har nämligen fått lära sig hur en fartygsmaskin fungerar och är när berättelsen börjar maskinist på lastskutan Hudson Queen, som hon har tillsammans med den finske sjömannen Henry Koskela. De är strandsatta i Lissabon, Portugals huvudstad, på grund av brist på arbete. Men en kväll på krogen O Pelicano, dit många sjömän går, får de en förfrågan om att ta en last med några lådor kakelplattor. De ska lastas i Agiere, en liten hamn vid floden Zêzere och lossas i Lissabon, vid Cais do Sodré. Betalningen är stor, större än vad arbetsinsatsen kräver. Kanske skulle de dragit öronen åt sig redan vid det. Men är man pank så är man.

Arbetet de tar på sig är början på år av olycka. Olycka, äventyr och nya vänner och ovänner. Jag vet inte hur jag ska beskriva boken utan att avslöja alla intressanta och spännande förvecklingar och detaljer. Det går nästan inte och jag vill inte – boken måste läsas! Det är ett mycket välskrivet äventyr av klassiskt slag, som innehåller falskspel och mord, onda och goda människor, skönsång, dragspel, sjömansliv till havs och till kaj, Indien, fattigdom, rikedom, sjukdom, flygplan, statskupper och tur och otur, men även beskrivningar av tekniska problem som Sally Jones och Koskela stöter på och löser. Det är dock inget som tar över historien utan finns där som en inspirerande krydda. Miljö-beskrivningarna är bra men förstärks naturligtvis av Wegelius fantastiska teckningar! Det finns ett tecknat persongalleri, kartbilder och varje kapitel inleds med en lockande bild.

Du kanske tycker att det låter barnsligt med en berättelse om en apa, för ungdomar? Tja, kanske någon skulle känna så, men jag tycker inte det. Det handlar ju om något större än så. På många sätt är boken inte alls barnslig. Språket är enkelt men på hög nivå och Wegelius värjer inte för att beskriva saker och ting som de är, som de var, då det begav sig. Det är ondska, sprit, bordeller och elände. Det är en historielektion av bästa slag!

Jag rekommenderar Mördarens apa till den som vill uppleva ett riktigt äventyr, läsa en spännande och detaljrik berättelse från en annan tid, som redan varit. Ja, till den som vill känna svetten rinna av hårt arbete i maskin och sedan svalka sig i en saltstänkt bris till toner av en portugisisk sångfågel.

 / Carolina

 Lyssna på detta för att komma i rätt stämning








Inga kommentarer: