måndag 8 februari 2016

Jag var här

Omslagsbild

Författare: Gayle Forman.
2015, Självmord, Sorgligt, Vänskap.

Codys bästis sedan barnsben har tagit livet av sig. Det är fruktansvärt, oändligt sorglig, men framför allt obegripligt . Trots att de det senaste halvåret tappat kontakten en del, eftersom Meg flyttat iväg för att plugga. Men det är ändå ofattbart - Meg är inte en sådan som gör sånt! Cody vet, ingen känner Meg bättre än hon! Men när Cody åker iväg för att hämta hem Megs grejer till hennes bedrövade föräldrar, träffar hon flera av dem som lärt känna Meg lite. Eller mycket. Och det är många saker som inte alls stämmer överens med hennes bild av bästisen.

I Megs dator t ex, hittar hon krypterade filer, som hon med hjälp lyckas knäcka. Och förstår då att Meg haft kontakt med en s k självmordgrupp - ett forum för att hjälpa och stötta tveksamma att våga ta steget till att avsluta sitt eget liv. Cody lyckas också spåra personen som verkar ha stöttat Meg allra mest, som egentligen är den som fått henne att ta steget hela vägen ut. Honom ska hon ha tag på, han ska ställas till svars för vad han gjort!

Det här blir en jakt efter svar på frågor, jakt på individer och plattformar, jakt på skuldkänslor. Men också en jakt efter förlåtelse på många olika plan. Tyvärr blir jag aldrig riktigt engagerad, trots att det är en bra historia, som tar upp oerhört många viktiga saker. Till bokens nackdel blir faktumet att jag för inte alls längesedan läste Lisa Bjärbo´s Djupa Ro som var en alldeles särskilt vackert skriven historia om just skuld, ånger, sorg - allt det oåterkalleliga - kring en väns självmord. Och den här boken är dessvärre ljusår ifrån Bjärbos verk. Men helt ok ändå. Tillkommer gör lite andra ingredienser, såsom Codys uppväxtförhållanden, men även Bens. Och Ben hade ett speciellt förhållande med Meg. Vilket Cody sedan också får... Lite onödigt? Ja. Boken hade stått stadigt även utan det här romantiska, tillrättalagda inslaget - jag kan inte bestämma mig för om jag tycker att det drar ner helhetsintrycket. Men i sin helhet en skapligt bra och intressant bok, om ett viktigt ämne!

/Tuija

Inga kommentarer: