måndag 14 mars 2016

Vattnet drar

Omslagsbild
Författare: Madeleine Bäck.
2016, Läskigt, Mystik, Thriller.

Det märkligaste och obehagligaste jag läst på länge! En rysare, som av lite olika skäl vänder sig mer till unga vuxna än de yngre tonåringarna (tycker jag), för här finns lite för mycket utav råa våldssituationer, langning av hembränt till ungdomar, och inte minst sex i form av våldsam åtrå, som de yngre gott kan vänta med några år. Men det är riktigt spännande, snyggt upplagt, vackert språk - och avslutas dessutom med flera cliffhangers. Del ett av tre - att jag ska behöva vänta!? Vill ju läsa fortsättningen nu när allt är färskt i minnet..


Vi får följa flera olika centrala figurer, både vuxna och ungdomar, i olika positioner till allt det skumma som inträffar efter hand, efter att Viktor med sina kriminella polare, vid ett inbrott i en kyrka, dessutom hittar en märklig sten som han inte kan låta bli att sno med sig. Den är varm och len, och handflatan passar perfekt i de mjuka inbuktningarna. Han bär den med sig innanför byxlinningen, och det dröjer ett tag innan han inser vad den gör med honom, vad den gör med andra människor, och vad han kan använda den till.

Unge Krister har en särdeles märklig hand med djur, på ett rent mystiskt plan, men drabbas av starka mardrömmar och smärtor. Beatas bästis Celia blir attraherad av en ytterst märklig kille, som verkar dränera henne på allt, och som mitt framför ögonen på Beata gör något som för alltid kommer att fastna på Beatas näthinna. Jäder är en frånskild journalist, som blir satt på att undersöka vad som egentligen händer i Hofors, där först en ung kvinna hittas mördad, sedan eskalerar en illegal sprithandelsverksamhet på skolan i samma bygd, och dessutom uppträder de märkligaste sexaktiviteter offentligt ute bland folk. Och så har vi gumman Gunhild, som tycks veta mer än hon förklarar kring allt som hänt, och gör vad hon kan för att hjälpa somliga av dem - för något har vaknat till liv, som inte borde ha väckts...

Det är suggestivt och ordentligt spännande, och riktigt läsvärt om man gillar oförklarliga krafter och varelser!

/Tuija

1 kommentar:

Madde sa...

Låter spännande!